Ministrul Energiei a mai spus că o întâlnire similară va mai avea loc și săptămâna viitoare pentru a discuta și despre alte scheme de ajutor cum ar fi preluarea diferenței de preț de către stat.
Popescu a mai spus că de legea consumatorului vulnerabil vor beneficia în jur de 400.000 de gospodării, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie.
Florin Cîțu, precizări despre scumpirea energiei și consumatorul vulnerabil
Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat joi ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor. Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (...) Vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării", a spus Popescu.
Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.
Ministrul a precizat că preţul mediu al energiei de la începutul anului până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piaţa spot a bursei OPCOM.
"Nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Noi ne uităm la preţul mediu. Există şi vârfuri şi este evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză a creşterii preţului este costul certificatului de CO2 nu doar în România, ci peste tot, acolo unde există energie pe cărbune preţul este foarte sus, 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costurile de producţie şi evident că toţi ceilalţi producători vor beneficia de acest preţ şi vor face profit", a arătat Popescu.
El a sfătuit consumatorii să încheie noi contracte în piaţa liberă, unde preţurile sunt mai mici.
"Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă - şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ - este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!", a îndemnat ministrul.
Totodată, surse participante la discuţii au precizat, pentru AGERPRES, că autorităţile urmăresc o compensare suplimentară pentru această iarnă de care să beneficieze mai mulţi consumatori, pe lângă cei vulnerabili, iar, în acest moment, se analizează modalitatea de încadrare legislativă a acestui ajutor.
O nouă discuţie pe tema facturilor la energie va avea loc săptămâna viitoare la Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.