Sistemul Energetic Naţional a funcţionat fără probleme, asigurându-se în bune condiţii atât producerea, cât şi furnizarea energiei electrice şi gazelor naturale, iar România este exportator de energie, a anunţat ministrul de resort, Virgil Popescu.
Declaraţia vine în urma celui de-al doilea cutremur produs în zona Oltenia, judeţul Gorj, cu o magnitudine de 5,7.
"În condiţiile în care regiunea de Sud-Vest a fost afectată astăzi de un cutremur cu epicentrul în judeţul Gorj, Sistemul Energetic Naţional a funcţionat fără probleme, asigurându-se în bune condiţii atât producerea, cât şi furnizarea energiei electrice şi gazelor naturale. De altfel, la această oră, România este exportator de energie electrică. Trebuie spus că evenimentul seismic de astăzi a fost resimţit mai puternic decât cel de ieri, existând şi anumite declanşări în SEN, însă acestea nu au afectat funcţionarea în condiţii optime a Sistemului Energetic Naţional", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Acesta a solicitat tuturor companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, producătorilor, dar şi distribuitorilor de energie electrică şi gaze naturale, precum şi Transgaz şi Transelectrica, să analizeze şi să actualizeze, dacă este cazul, planurile de intervenţie în caz de cutremur.
"Nu este motiv de panică şi nu trebuie să ne alarmăm, este doar o măsură de precauţie şi responsabilitate", a subliniat Virgil Popescu.
CE Oltenia, la rândul său a afirmat într-un comunicat de presă că: ”în urmă mișcărilor seismice care au avut loc în data de 14.02.2023, precizăm că în Sucursalele Electrocentrale Turceni și Isalnita, precum și în carierele miniere din cadrul CE Oltenia nu s-au înregistrat probleme în exploatare.
La Sucursala Electrocentrale Rovinari, au existat decuplari la alimentarea de servicii generale. Realimentarea a fost reluată în 20 de minute prin recuplarea transformatoarelor. Grupurile energetice au rămas în paralel pe toată perioada și protecțiile au funcționat corect”.
Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, după ce luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri. Cele două seisme au fost urmate de replici, cu magnitudini între 2,4 şi 3,5 pe Richter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.