Publicitate
"Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului - n.r.), ci am purtat "n" discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului", a spus oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună.
"Stocurile de gaze sunt de peste 2,8 miliarde de metri cubi, le monitorizăm zilnic, nu este nicio problemă. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol, nici cu energie electrică. Vom trece cu bine această iarnă", a continuat Popescu.
El a mai spus că România susţine în continuare plafonarea preţului tuturor gazelor importate în UE.
"Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare. Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse", a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, faptul că deputatul AUR George Simion a intrat în Ministerul Energiei şi a întârziat conferinţa de presă este încă o dovadă că acesta este o trompetă a ruşilor.
Negrescu, despre 'taxa pe soare': Încă o măsură luată din pix, cu gândul de a mai stoarce nişte bani
Un proiect controversat bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.
O ordonanţă de urgenţă adoptată la finalul lunii noiembrie de Guvern, prin care se prevăd taxe pentru utilizatorii de panouri fotovoltaice, încinge spiritele pe scena politică.
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru cititorii DCBusiness ce este această "Taxă pe soare"
"Taxa pe energia verde, adoptată pe șest de guvern prin ordonanță de urgență (care era oare urgența?) nu vine însoțită de un studiu de impact și nu are nicio obligativitate europeană în spate, așa cum s-a spus.
Este încă o măsură luată din pix, doar cu gândul de a mai stoarce ceva bani pentru buget de la cei care au ,,tupeul’’ de a face ceva în România. Focusul autorităților nu a fost pe cei 26.000 de prosumatori persoane fizice ci pe investitorii în energia solară, care adus peste 1,5 miliarde de euro în acest sistem. Vorbim de parcul voltaic construit în vestul țării și de multele investiții derulate în Dobrogea atât pe zona solară cât și pe eolian.
E încă o taxă nefundamentată, cum a fost și ordonanță cu plafonarea prețului lemnului, aflată încă în vigoare, care s-a dovedit că a blocat piață în pragul iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.