"Știți, obișnuiam să spun că se adună nori de furtună deasupra economiei, dar acum voi spune altfel - este un uragan", a declarat Dimon la o conferință financiară din New York, organizată de AllianceBernstein Holdings. În timp ce condițiile economice par "bune" în acest moment și toată lumea crede că Rezerva Federală se va descurca, nimeni nu știe cu certitudine dacă furtuna va fi una minoră sau o superfurtună Sandy, a adăugat el.
Săptămâna trecută, la o consfătuire cu investitorii, Dimon a descris îngrijorările sale cu privire la economie drept niște "nori de furtună" care s-ar putea risipi.
JPMorgan se pregătește acum pentru viitoarele șocuri și intenționează să fie foarte conservatoare cu activele din bilanțul său. Banca intenționează să scape de depozitele neperformante pentru a se proteja și pentru a continua să servească clienții în vremuri dificile. Potrivit lui Dimon, băncile cu "bilanțuri solide" și o raportare conservatoare sunt cea mai bună apărare împotriva unei crize economice.
Potrivit șefului JPMorgan Chase, există doi factori negativi principali pentru piețe în acest moment. În primul rând, FED a indicat că va renunța la programele de achiziții urgente de obligațiuni și își va reduce bilanțul (va vinde titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci). Așa-numita înăsprire cantitativă, sau QT (quantitative tightening), începe în această lună și va crește până la 95 de miliarde de dolari pe lună în vânzări de obligațiuni.
Volatilitate uriașă
În timpul crizei financiare din 2008, băncile centrale, băncile comerciale și traderii de valută au fost cei trei cumpărători principali de titluri de Trezorerie americane, a declarat Dimon. Dimon a avertizat că, de data aceasta, este posibil ca jucătorii să nu aibă capacitatea sau dorința de a cumpăra la fel de multe obligațiuni americane. "Aceasta este o schimbare uriașă în fluxul de numerar din întreaga lume", a spus Dimon. - "Nu știu care sunt implicațiile acestui lucru, dar sunt pregătit cel puțin pentru o volatilitate uriașă."
În plus, principalele bănci centrale plănuiesc majorări ale ratelor dobânzilor pentru a combate inflația. Băncile centrale nu au de ales acum, deoarece există prea multă lichiditate în sistemul financiar, a spus Dimon. Acestea ar trebui să elimine o parte din lichidități pentru a opri speculațiile, pentru a reduce prețurile locuințelor și altele asemenea, spune el.
Conflictul din Europa de Est
Un al doilea factor important rămâne conflictul din Europa de Est și impactul acestuia asupra piețelor de mărfuri, inclusiv asupra prețurilor alimentelor și combustibililor. Potrivit lui Dimon, prețul petrolului ar trebui să crească din cauza întreruperilor cauzate de tensiunile geopolitice și ar putea ajunge la 150 sau 175 de dolari pe baril. La începutul lunii mai, JPMorgan prognozase un preț mediu al țițeiului Brent de 114 dolari în trimestrul al doilea, permițând totodată o creștere până la 120 de dolari pe baril.
Citește și Nouriel Roubini: Pregătiți-vă: Vine ”MAMA TUTUROR CRIZELOR”
PIB-ul SUA a scăzut cu 1,4% în primul trimestru din 2022, în ritm anual. Economiștii de la JPMorgan și-au redus în luna mai prognoza privind creșterea economică a SUA pentru a doua jumătate a anului 2022. JPMorgan preconizează că declinul bursei americane, creșterea ratelor la creditele ipotecare și întărirea dolarului american vor avea un impact negativ asupra perspectivelor economiei. Prognoza JPMorgan pentru creșterea PIB-ului american în a doua jumătate a anului este de 2,4%, de 1,5% în prima jumătate a anului 2023 și de 1% în a doua jumătate a anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.