”Donald Trump ridică un nou val de inflație la nivel internațional, pentru că toate aceste tarife în cascadă impuse de America și, probabil, și de celelalte țări implicate, vor genera creșteri de prețuri. Creșteri de prețuri pe care le vom resimți cu toții din a doua parte a anului”, a declarat Adrian Negrescu în exclusivitate pentru DCBusines.
El avertizează că ”ne așteaptă un taifun de creșteri de prețuri, iar primele semnale vin inclusiv din zona de logistică. Marile companii de transport internațional estimează creșteri de costuri între 10% și 20% în orizontul următoarelor șase luni, urmare a războiului comercial declanșat de Trump”.
Câțiva ani de pierderi semnificative
Altfel spus, a explicat expertul, ”tot ceea ce consumăm, de la produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, toate vor costa mai mult din cauza acestui război al tarifelor, care aduce aminte, ATENȚIE, de anul 1930. Se pare că Trump nu a citit cartea de istorie și nu știe că, în 1930, președintele Hoover adopta celebra Lege tarifară prin care aplica taxe protecționiste, adică tarife vamale pentru zeci de mii de produse, mai ales din Europa și care nu făcea altceva această lege decât să amplifice și mai mult criza declanșată pe Wall Street în 1929. Au urmat, până în 1933, câțiva ani de pierderi semnificative de recesiune puternică nu doar în American, dar și în Europa, pentru că și europenii, la vremea respectivă, au replicat cu creșteri de tarife vamale”, a amintit Adrian Negrescu.
MAGA, o afacere prosperă doar pentru unii
A fost nevoie să vină la Casa Albă democratul Theodore Roosevelt ca să adopte reforma New Deal, prin care să relanseze, practic, economia americană, ajunsă, atunci, în pragul falimentului, a continuat el, ”Se pare că Trump nu numai că nu a citit cartea de istorie, dar nici nu înțelege că această economie este interconectată și că, de fapt, tot acest război al tarifelor, în loc să avantajeze consumatorul american, îl va arunca în sărăcie, îi va crea mari probleme în a-și trăi viața în condiții mai bune, pe ideea că MAGA este un program care să asigure prosperitatea omului de rând. Până acum, MAGA s-a dovedit o afacere prosperă doar pentru super-bogații din grupul lui Donald Trump, inclusiv pentru Elon Musk, care, pe ansamblu, a ieșit pe plus din toată această implicare politică, în pofida faptului că vânzările Tesla au scăzut.
MAGA pare un proiect fiscal elaborat pentru prime-time, pentru televiziune și nu neapărat pentru economia americană.Trump inventează în fiecare zi proiecte și legi menite să-l mențină în atenția publicului, de parcă ratingul dat de Fox News este principala lui realizare când vine vorba de misiunea lui la Casa Albă”, a estimat analistul financiar.
Cum putem ieși din acest vârtej
Adrian Negrescu este de părere că ”Trump aplică acum un adevărat bullying economic, din care putem ieși doar prin niște măsuri la fel de dure, dar mult mai diplomatice decât o face Donald Trump. Să ne uităm la exemplul Canadei, care a reușit, într-un final, să tempereze elanul de taxare a lui Trump ridicând la fileu pierderile pe care America le-ar putea înregistra de pe urma aplicării unor taxe absolut aberante.
În ceea ce privește Uniunea Europeană, această politică a lui Trump este un duș rece de care avea nevoie, pentru că 22% din exporturile UE se duceau către SUA. Eram oarecum dependenți de Statele Unite, de această integrare euroatlantică. Acum europenii înțeleg că în următorii patru ani va fi foarte dificil cu America”, a concluzionat Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.