Pentru a reduce cât mai mult consecințele viitoare ale schimbărilor climatice, uneori este util să aruncăm o privire asupra schimbărilor climatice din trecut. O echipă de la Universitatea din California specializată în științele pământului a descoperit urme ale unei pierderi semnificative de gheață care a avut loc în urmă cu aproximativ 400.000 de ani în stratul de gheață din Antarctica de Est - impozantul ghețar care acoperă cea mai mare parte a pământului de pe continentul alb, notează Science & Vie.
Cercetătorii s-au concentrat pe bazinul Wilkes, unul dintre numeroasele bazine situate la capetele stratului de gheață și deosebit de vulnerabile la topire, deoarece gheața se sprijină pe uscat sub nivelul mării.
Ghețarii s-au retras cu 700 de km
Pentru a reface istoria acestui strat de gheață, echipa americană a analizat nivelul de uraniu 234 (U-234), un izotop prezent în depozitele minerale situate sub gheață. Uranium 234 se acumulează puternic sub gheață atunci când placa de gheață care acoperă solul este stabilă ... dar dacă gheața se topește, nu are timp să se acumuleze. Absența acesteia este așadar un foarte bun indicator.
Cel mai adânc loc de pe Terra, găsit unde nimeni nu se aștepta VIDEO
Rezultatul analizei a arătat că în timp ce oamenii de știință au considerat timp de zeci de ani că stratul de gheață din Antarctica de Est a rămas stabil timp de milioane de ani, echipa americană a descoperit că acum 400.000 de ani, în timpul unei perioade interglaciale mai calde, această intindere mare de gheață s-a topit în mare parte! Gheața s-a reformat apoi, datorită scăderii temperaturii în perioada de răcire care a urmat.
Nivelul apei va urca cu 3-4 metri în cazul încălzirii cu 1 sau 2 grade
Ceea ce este îngrijorător sunt asemănările dintre această perioadă interglacială trecută și scenariile actuale de încălzire globală. Temperaturile globale au fost în urmă cu 400.000 de ani, cu numai 1 până la 2 ° C mai calde decât astăzi, dar asta a fost suficient pentru ca gheața să se retragă 700 de kilometri. O topire semnificativă a gheții care a determinat apoi creșterea nivelului mării cu 3 până la 4 metri!
Dacă schimbarea climatică își va păstra mersul actual, istoria este foarte probabil să se repete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.