Publicitate
Omenirea riscă să se confrunte cu o secetă dintre cele mai severe în următorii ani, provocată de perturbarea circulației apei în natură, rezultat al încălzirii globale, arată omul de știință Peter Gleick într-un studiu prezentat în podcastul său de la Yahoo News.
Expertul a explicat că, pe măsură ce clima devina tot mai caldă este de mai multă apă. "Apa din rezervoarele noastre se evaporă mai repede. Va fi nevoie de tot mai multă apă pentru a iriga culturile", a subliniat cercetătorul.
Dacă se acționa la timp
Gleick a amintit că predicțiile privind schimbările climatice se adeveresc, iar efectul activităților desfășurate de om asupra naturii se amplifică. El a amintit, de asemenea, că politicienii au ignorat prea mult timp avertismentele specialiștilor în mediu, care, de câțiva ani vorbesc de iminentul pericol al unor catastrofe majore. Dacă măsurile necesare ar fi fost adoptate la momentul potrivit, consecințele ar fi fost mai blânde, a susținut expertul.
În același timp, Peleniza Alofa, coordonatoarea rețelei globale de acțiune climatică a ONG-urilor de mediu, a atras atenția că încălzirea globală va duce la dispariția mai multor state insulare din cauza topirii gheții și a creșterii nivelului mării.
Ne va înghiți casele complet
Printre teritoriile care pot avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice se numără Kiribati, Tuvalu și Insulele Marshall. Potrivit estimărilor specialistei, creșterea nivelului mării și intensificarea furtunilor tropicale reprezintă un risc pentru viața oamenilor și pentru agricultura din regiune.
"Nu este vorba de evenimente punctuale. Este vorba despre un fenomen natural care amenință să ne înghită complet casele", a declarat Alofa.
Citește și Avertisment, Terra, amenințată de un efect de domino catastrofal
Mai bine mai târziu, decât niciodată. 450 de companii financiare din 45 de țări s-au unit pentru a forma Alianța financiară de la Glasgow pentru neutralitate carbon și care are ca scop combaterea schimbărilor climatice. Printre participanții la această inițiativă se numără bănci, companii de asigurări, companii de audit, burse de valori, agenții de rating și fonduri de pensii, ale căror active cumulate se ridică la 130.000 de miliarde de dolari - aproximativ 40% din activele globale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.