Publicitate
Ce ne așteaptă în aceste condiții? Întrebare la care a răspuns analistul financiar Adrian Negrescu, în opinia căruia se întrunesc toate ingredientele pentru o furtună economică perfectă. ”O furtună financiară care va lovi economia mondială și pentru care noi nu suntem pregătiți. Dovada este declarația de ieri a președintelui, care ne-a spus senin că nu există un plan de austeritate în România.
Nu o austeritate în sensul reducerii pensiilor și a salariilor, ci a luării unor măsuri de restructurare a aparatului public, de reducere a cheltuielilor publice, de a pune bani deoparte pentru zile negre. Pentru că urmează zile negreu nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume. Urmează o iarnă în care prețurile la energie vor crește semnificativ și statul va trebuisă aibă bani din ce să plătească aceste majorări de prețuri, pentru că avem prețuri oarecum plafonate la gaze naturale și energie.
Avem prețurile la alimente care vor continua să crească, pentru că avem această secetă extrem de puternică peste tot și care afectează și agricultura românească, scăderea producției agricole fiind undeva la nivelul a 30% față de anul trecut, iar asta înseamnă creșteri de prețuri la tot ceea ce punem pe masă. Și mai înseamnă această depreciere a euro în fața dolarului, care ne va lovi din plin. Nu trebuie uitat că economia României este una care depinde de cotația euro.
În cazul în care cursul Băncii Naționale, cursul leului se va deprecia în perioada următoare, așa cum se estimează spre 5 lei pentru un euro, acest lucru înseamnă un nou val de inflație. Adică ne va costa mai mult să punem ceva pe masă, să cumpărăm benzină, să ne ducem viața de zi cu zi.
Dacă ne uităm la execuția bugetară la patru luni, cheltuielile statului au crescut cu 15%. Deci, cheltuim din ce în ce mai mult, în loc să strângem cureaua, așa cum ne promitea și domnul Ciolacu acum câteva zile: că statul va strânge cureaua. În ceea ce privește populația, lucrurile sunt cât se poate de simple. Este anul supraviețuirii și, din păcate, acest an 2022, cu problemele economice pe care le resimțim cu toții se va răsfrânge și în 2023. Anul care vine va fi unul poate chiar mai complicat decât 2022, pentru că inflația nu se va opri. Mai avem și războiul, mai avem și problemele de aprovizionare, iar toate acestea creează tabloul unei crize perfecte, care o vom simți cu vârf și îndesat”.
Citește și "Furtună perfectă" în economia lumii, ”recesiune vizibilă” în zona euro
"Economia mondială se confruntă cu "furtuna perfectă". Efectele războiului din Ucraina asupra economiei devin din ce în ce mai vizibile. În cazul zonei euro, recesiunea devine vizibilă", a apreciat directorul Sentix, Manfred Huebner, citat de agenția Reuters.
Preţurile de consum în zona euro înregistrează o creştere explozivă. În aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre oficialii BCE să ceară o intervenţie mai rapidă din partea instituţiei cu sediul la Frankfurt. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în iulie.
Indicele privind actualele condiţii a scăzut la minus 10,5 puncte în mai, de la minus 5,5 puncte în aprilie, a treia lună de declin consecutiv şi cel mai redus nivel din martie 2021. Indicele privind aşteptările companiilor a scăzut la minus 34 puncte în mai, de la minus 29,8 puncte în aprilie, de asemenea a treia lună de declin consecutiv şi cel mai redus nivel din decembrie 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.