Evoluția vine pe fondul invaziei ruse în Ucraina, care a generat, între altele, explozia preturilor la energie și materii prime.
Astfel, rata inflației în Uniunea Europeană ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022.
În 2023, acest indicator este prognozat să scadă la 3,2%.
O creștere comparabilă este preconizată în zona euro, unde inflația ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023.
Înainte de războiul pornit de Rusia pe 24 februarie anul curent, executivul comunitar prognoza că prețurile de consum din UE vor crește cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023.
În zona euro, prognozele indicau +3,5% în 2022 şi +1,7% în 2023.
Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi publicate în luna iulie 2022.
Adrian Vasilescu, consilier pentru strategie la Banca Națională a României, susține că inflația în țara noastră va ajunge atinge un maximum de 14% spre sfârșitul anului.
Asta, în condițiile în care acest indicator în luna aprilie a atins 13,8%.
"Dacă datele se vor schimba, se vor schimba și prognozele. Dar pe datele existente acum, prognoza este maxim 14% la sfârșitul acestui an, după care va veni spre 12, pe urmă spre 6-7, apoi spre 6-5 prin 2024, deci este o inflație pe termen lung. Băncile centrale mari au crezut că este o inflație tranzitorie. Au bătut monedă cu inflația tranzitorie, s-au fript, acum au înțeles că este inflație pe termen lung și că trebuie să ia măsuri drastice și ele", a spus Vasilescu, potrivit Antena3.
Potrivit acestuia, "țările din jurul României au fost afectate înaintea țării noastre de acest fenomen și se luptă cu o inflație mai puternică și mai persistentă decât a noastră".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.