Negocieri active cu ambele părți
„Nu am renunțat la planurile noastre privind tranzitul prin Ucraina”, a subliniat Orban, adăugând că sunt planificate discuții suplimentare atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, pentru a extinde tranzitul dincolo de 2024.
Ucraina rămâne o rută crucială pentru exporturile de gaze rusești, transportând aproximativ 15 miliarde de metri cubi anual către mai multe țări europene, inclusiv Ungaria, Slovacia, Austria și Italia. Cu toate acestea, contractul de tranzit dintre Moscova și Kiev urmează să expire la sfârșitul lunii decembrie, iar liderii ambelor națiuni au exclus să prelungească acest acord.
Soluții alternative în discuție
Printre opțiunile analizate se numără implicarea unui al treilea partener, precum Azerbaidjanul, pentru un schimb de gaze, sau mutarea punctului de vânzare la granița dintre Rusia și Ucraina. Orban a confirmat că această ultimă variantă este luată în considerare.
Chiar și în cazul în care fluxurile de gaze prin Ucraina se opresc anul viitor, Ungaria va rămâne bine aprovizionată în această iarnă datorită rutelor alternative prin Balcani. Premierul a precizat că Bulgaria, un punct-cheie pe acest traseu, a garantat că nu va împiedica tranzitul.
Gazoductul TurkStream, o soluție vitală
Ruta balcanică, care include livrările rusești prin gazoductul TurkStream, asigură o parte semnificativă din necesarul de gaze al Ungariei și altor state din regiune. Ungaria continuă să-și coordoneze strategiile pentru a evita întreruperile în aprovizionare pe timpul iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.