Chiar dacă premierul Ungar a avut, de-a lungul timpului, o relaţie privilegiată cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, iată că acesta se raliază la deciziile luate de către Uniunea Europeană. Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters joi.
Premierul ungar a afirmat în interviul acordat portalului de ştiri mandiner.hu că relaţiile Ungariei cu Rusia au fost unele "echilibrate şi corecte" până foarte de curând, însă războiul a creat o situaţie nouă.
"Condamnăm atacul rus, întrucât s-a pornit un război împotriva Ucrainei", a spus Orban, insistând că "părţile trebuie să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor".
"Întreaga Europă trebuie să lucreze pentru pace", a subliniat premierul ungar, menţionând că Ungaria nu se opune adoptării de sancţiuni împotriva Rusiei de către UE întrucât "unitatea blocului este esenţială în aceste momente".
El a adăugat însă că nu trebuie tăiate relaţiile cu Rusia şi în plan energetic.
"Ungaria şi UE vor continua să aibă interese şi după război", a notat premierul ungar. "Şi liderii UE au declarat că sancţiunile nu pot afecta livrările de energie din Rusia, pentru că acest lucru ar distruge economia europeană", a amintit el.
Viktor Orban a mai afirmat în interviu că Europa are nevoie de forţe şi de o industrie de apărare puternice, întrucât nu se mai poate baza doar pe SUA pentru securitatea sa, deşi alianţa cu Statele Unite trebuie menţinută. "Această provocare presupune cheltuieli militare semnificativ mai mari, adică, reducând deficitul şi datoria publică, trebuie să facem o excepţie cu politica de apărare", a explicat şeful guvernului ungar.
Citeşte şi: Faţa nevăzută a războiului din Ucraina. Lazăr: Efecte DEZASTRUOASE! Apel către Guvernul României
Gigel Lazăr, preşedintele FNA (Federaţia Naţională Antidrog) trage un semnal de alarmă cu privire la o faţă nevăzută a războiului Rusia - Ucraina. "Romania si Ucraina, reprezinta tari care de multi ani sunt în topurile clasamentelor privind traficul de peroane. Orice razboi creaza oportunitati pentru traficantii de persoane si droguri sa isi dezvolte retelele. Traficul si consumul de droguri sunt strans legate de traficul de persoane, multe dintre persoanele traficate fiind cu usurinta drogate/sedate si transportate in partea Occidentala a Europei.
Sub umbrela solidaritatii, aceste momente de criza pot duce din nefericire sau crea situatii dramatice pe viitor pentru multe tinere. In afara situatiei conflictului armat, protejarii refugiatilor, autoritatile atat ale Romanie cat si UE, au obligatia de a fi foarte vigilinte mai ales ca in general structurile de criminalitate organizata din zona traficului de droguri si persoane sunt influente, bine puse la punct organizatoric si dispun de resurse financiare si umane foarte mari", transmite Lazăr Gigel, preşedintele FNA. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.