Șeful guvernului de la Budapesta l-a sunat pe președintele rus, Vladimir Putin. Și, potrivit presei de la Moscova, i-a propus liderului de la Kremlin ca o nouă rundă de negocieri de pace în Ucraina să se desfășoare în capitala Ungariei.
Mai mult, premierul Viktor Orban l-a invitat pe Putin să participe la aceste discuții cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și în prezența șefului statului francez, Emmanuel Macron. După cum a anunțat Orban, răspunsul lui Putin a fost unul pozitiv, dar a subliniat că pentru aceasta trebuie să existe anumite condiții.
În același timp, Ungaria a anunţat că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord u UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei, transmite Reuters. Ca răspuns la o întrebare pe această temă, premierul Orban a declarat că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti, dacă Moscova o va cere.
Anterior, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto afirmase că autorităţile UE "nu au niciun rol" în privinţa plăţilor din acordul de furnizare de gaze încheiat cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între diviziile companiei ungare de stat MVM şi Gazprom. Ungaria este unul dintre puţinele statele membre UE care a respins sancţiunile energetice contra Moscovei, în urma invadării Ucrainei.
Interesele ungurile, cele mai importante
În același timp, Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei. ”Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii”, a spus şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto.
În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, a arătat ministrul. 'Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui', a adăugat Szijjarto, subliniind că Guvernul din care face parete nu va risca pacea şi securitatea ungurilor, prin urmare 'nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice' împotriva Rusiei, a arătat ministrul de externe.
Citește și Josep Borrell: UE îi plătește lui Putin 1 miliard de euro pe zi pentru importurile de energie
El a mai spus că ungurii şi-au spus părerea 'clară şi uşor de înţeles' în această privinţă la alegerile generale de duminică, la care partidul de guvernământ Fidesz a obţinut o victorie categorică. 'Putem constata că Ucraina ar fi dorit un alt rezultat în interesul său şi nu vom discuta acest lucru: ei pun interesele ucrainenilor pe primul loc şi noi facem la fel pentru unguri', a continuat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.