Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reafirmat vineri sprijinul pe termen lung al Ungariei pentru aderarea României la Spațiul Schengen, în cadrul unei vizite oficiale la București. Orban s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta realizările unei colaborări strânse în acest sens.
Colaborare pentru un obiectiv comun
„Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an care s-a format între noi”, a declarat Viktor Orban, menționând că discuțiile au început în luna iulie, în timpul unei întâlniri anterioare la București.
„Atunci am convenit să progresăm conform unui plan comun pe durata președinției maghiare la Consiliul European, având drept obiectiv aderarea României la Spațiul Schengen. Deși mulți credeau că acest lucru este nerealist în acest an, am elaborat și aplicat un plan de acțiune comun pentru a convinge țările sceptice că aceasta este o oportunitate istorică”, a explicat Orban.
Deci, noi, maghiarii, de mult am avut interesul ca România să fie membră a Spaţiului Schengen, împreună cu noi, ceea ce s-a întâmplat acum", a spus Viktor Orban
Importanța desființării granițelor
Premierul ungar a subliniat că aderarea României la Schengen nu este doar un succes diplomatic, ci va aduce beneficii economice și sociale semnificative.
„Aş vrea să vă spun că atunci când s-au ridicat barierele la graniţa austro-ungară, ulterior la graniţa slovaco-ungară, sloveno-ungară şi cel mai recent la graniţa cu Croaţia, atunci nu doar economia a luat un avânt, ci în spaţiul respectiv, în regiunea respectivă, calitatea vieţii s-a schimbat, ţesutul vieţii s-a schimbat.”, a spus Orban.
De asemenea, premierul ungar a evidențiat modul în care ridicarea granițelor facilitează o dezvoltare mai organică și sănătoasă a regiunilor transfrontaliere. „O graniță era o piedică în calea dezvoltării naturale”, a afirmat el.
Mulțumiri adresate premierului Ciolacu
La finalul întâlnirii, Viktor Orban i-a mulțumit lui Marcel Ciolacu pentru colaborarea din ultimele șase luni, care a contribuit la atingerea acestui obiectiv comun.
„"Am venit să-i mulţumesc domnului premier pentru munca pe care am reuşit să o facem împreună în ultimele şase luni. Aici vorbim despre un lucru despre care dumneavoastră nu aveţi experienţă, pentru că dumneavoastră încă nu sunteţi în Spaţiul Schengen în comun cu nicio ţară încă ”, a încheiat premierul ungar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.