Comisia pentru antreprenoriat şi turism a Camerei Deputaţilor organizează, miercuri, masa rotundă privind viitorul pensiilor românilor. Subiectele de discuţie sunt Ordonanţa de modificare a Pilonului II, impactul Pilonului II de pensii asupra bunăstării contribuabililor, sustenabilitatea sistemului de pensii private pe termen lung, diversificarea portofoliilor prin investiţii în private equity.
Cuvântul de deschidere va fi susţinut de Claudiu Năsui, preşedintele Comisiei de antreprenoriat şi turism a camerei deputaţilor. De asemenea, la eveniment vor participa, printre alţii, Adrian Codirlaşu, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România (AAFBR), vicepreşedinte CFA România; Alexandra Smedoiu, preşedinte CFA România; Cristian Popa, membru al consiliului de administraţie BNR; Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Vezi şi: Pensii 2023. Anunţ din coaliţie: Pe lângă majorarea punctului de pensie se vor acorda şi alte sume de bani
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că în coaliţie s-a ajuns la un acord ca anvelopa bugetară pentru pensii să fie de minimum 15 miliarde de lei.
"Am ajuns la o concluzie că se face o anvelopă de 15 miliarde lei. La fel ca şi atunci când am intrat la guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. (...)Primul lucru pe care am dorit să-l facem a fost să închidem energia, am închis, s-a închis în seara aceasta, am înţeles, rectificarea. Pe urmă, în acest moment construim bugetul pe anul viitor. Am ajuns de acord ca anvelopa pentru pensii este de 15%, respectiv minimum 15 miliarde lei. Din acestea, o sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe mărirea punctului de pensie, pentru că nu e voie să măreşti diferenţiat - am văzut ştiri că Ciucă îl contrazice pe Ciolacu, nu, domnule, vorbim aceeaşi limbă - şi o sumă care va veni one off pentru cei cu venituri mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să încercăm să le echilibrăm", a explicat Ciolacu, la România Tv.
El a mai spus că trebuie să se stabilească în coaliţie pragurile şi sumele în acest sens.
"Puteţi să mă întrebaţi de zece ori, în acest moment, eu am socotelile mele, aştept să le văd şi pe ale domnului prim-ministru şi pe ale domnului Kelemen Hunor şi împreună să convenim aceste praguri şi ce sume şi cu ce frecvenţă vor fi atribuite aceste sume. Eu am vorbit de un principiu. Şi în acest moment, după declaraţia prim-ministrului, este evident că împreună gândim la fel în ceea ce priveşte această abordare a distribuţiilor acestei anvelope de 15 miliarde. Nu este în acest moment o decizie finală. Va fi foarte curând. Bugetul va trece până pe 17 decembrie. (...) Trebuie să fim predictibili, sustenabili şi precauţi", a adăugat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.