Finanţarea, în valoare de 9,5 milioane de lei, obţinută de Vifrana în decembrie 2020 prin plasament privat de acţiuni, a fost folosită pentru rambursarea unui credit CEC Bank, rebrandingul companiei şi demararea planului de investiţii în noi tehnologii.
Potrivit unui comunicat al companiei, vizibilitatea oferită de listarea la BVB susţine eforturile acesteia de a creşte vânzările pe pieţe externe şi de a se extinde pe pieţe noi, ce permit marje de profit mai mari, în contextul investiţiilor în tehnologie şi a dezvoltării de noi produse.
"Consumul de vin ecologic se încadrează într-un trend global de creştere a interesului pentru produsele certificate ecologic. Este un fenomen care s-a simţit foarte puternic în pandemie. Consumatorii sunt interesaţi să consume produse curate, neprocesate. Noi am fost pionieri în agricultura certificat ecologică în România şi avem deja o istorie şi o experienţă de 12 ani. Pentru perioada 2020 - 2030, prognozele pe piaţa internaţională de vin ecologic arată medii de creştere anuală între 8% - 12%. Ţările europene dezvoltate au un consum de vin ecologic cuprins între 10 şi 20%, în ţările nordice fiind chiar mai mare. În România credem că a ajuns la 2,5%, aşadar Vifrana are un potenţial semnificativ de creştere", a declarat Octavian Vucmanovici, director general şi cofondator Vifrana.
În 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, o creştere cu mai mult de 30% faţă de anul precedent. Pentru primul trimestru din 2021, Vifrana raportează o creştere cu 41% a afacerilor faţă de perioada similară a anului trecut.
"2020 a fost un an de creştere în vânzări. Am fost însă afectaţi operaţional de accesul limitat la forţa de muncă, dar şi de constrângerile logistice. Pentru 2021 estimăm o creştere susţinută a cifrei de afaceri, în contextul extinderii portofoliului de produse şi a creşterii exporturilor. Ne vom concentra pe pieţele existente, precum Germania - care este principala ţară de export pentru noi, dar şi pe pieţe noi precum Marea Britanie şi Japonia. În prezent, exporturile reprezintă 25% din veniturile companiei", a adăugat Vucmanovici.
Citește și Gazele din Marea Neagră. Ceasul ticăie în defavoarea noastră
Listarea este realizată cu sprijinul companiei de brokeraj Goldring, "intermediarul companiilor antreprenoriale româneşti"- titlu conferit de BVB în 2018 şi reconfirmat în 2021. Vifrana este primul producător din România care vinde vinuri vinificate tradiţional, fără drojdii sau aditivi industriali, din struguri bio, culeşi manual. Draculette Blanc - Sauvignon Blanc şi Draculette Rose - Cabernet Sauvignon sunt listate permanent în marile reţele de retail.
"Sunt vinuri foarte sensibile, nefiltrate, din struguri culeşi manual. Wine-baruri celebre în lume s-au specializat şi dedicat acestui trend în nordul Europei, dar şi la Madrid, Londra, New York. Este un trend întâlnit mai mult în HoReCa, însă noi am reuşit performanţa deosebită de a poziţiona aceste vinuri în marile reţele de retail. Sperăm să fidelizăm clienţii din România şi să le lansăm cu succes şi în HoReCa", explică şeful companiei.
Începând din luna martie, vinurile Vifrana se pot comanda şi online, direct de la cramă. Comenzile sunt procesate în aceeaşi zi şi sunt livrate gratuit către orice client din România. "Deja avem un portofoliu de clienţi extrem de activi care ne dau speranţe că această linie de business va acoperi un procentaj important din totalul vânzărilor", a arătat spune managerul Vifrana.
Începând cu luna mai, compania introduce sistemul italian de etichetare nutriţională Nutrinform Battery, care abordează alimentele ca surse de energie, fiind o decizie de conformare voluntară luată din dorinţa de a explica foarte clar aportul de energie al vinurilor Vifrana. În 2021, managementul companiei îşi propune şi lansarea unei game de vinuri petiante şi a unei noi game premium.
Vifrana este cel mai mare producător romanesc de vin ecologic după suprafaţa cultivată - 130 de hectare în judeţul Constanţa. Produsele cu cele mai mari vânzări sunt vinurile din gamele: "Bob cu Bob", "Patrician", "Symposion" şi "Draculette". Cabernet Sauvignon "Bob cu bob" de la Vifrana a câştigat medalia de argint în cadrul celei de-a 28-a ediţii a concursului Mundus Vini 2021, în competiţie cu vinuri convenţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.