România, stat membru UE și NATO, urmează să organizeze în luna mai turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce scrutinul din decembrie a fost anulat pe fondul acuzațiilor de ingerință rusă – acuzații respinse de Moscova. Rolul strategic al Bucureștiului în Alianța Nord-Atlantică și în sprijinirea Ucrainei a devenit un subiect central în campania electorală.
Președintele României are un rol semi-executiv, prezidând Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), cu atribuții privind bugetul apărării și asistența militară, precum și un rol în procesul decizional european, prin voturile cu unanimitate în UE.
Ponta, fost premier social-democrat, în vârstă de 52 de ani, a virat recent către un discurs ultranaționalist. Potrivit sondajelor, are șanse reale să ajungă în turul al doilea, alături de liderul opoziției de extremă dreapta, George Simion.
România a exportat aproximativ 29 de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanța în cei trei ani de la invazia Rusiei, devenind principala rută alternativă pentru Ucraina.
„A existat o politică de favorizare a cerealelor ucrainene în accesul la facilitățile portuare, în detrimentul cerealelor românești. Fermierii români au fost grav afectați de acest lucru”, a declarat Ponta într-un interviu pentru Reuters.
El a adăugat că va menține celelalte măsuri de sprijin pentru Ucraina, cum ar fi tranzitul armamentului și instruirea piloților ucraineni în România.
Aliniere cu Washingtonul și mize de securitate
Ponta a spus că susține schimbările „radicale” care au loc în politica americană sub administrația Trump și propune o relație bilaterală bazată pe pragmatism și colaborare militară.
„Trebuie să fim pragmatici și să înțelegem că lucrurile s-au schimbat fundamental la Washington. Putem avea o relație bazată pe interes comun și colaborare militară. Slavă Domnului că joc golf – și slavă Domnului că președintele Trump mă bate, deși la limită”, a glumit fostul premier.
El a mai afirmat că susține creșterea bugetului apărării la peste 3% din PIB începând cu 2026, față de nivelul planificat de 2,5% pentru acest an. În plus, vrea să continue dezvoltarea bazei militare Mihail Kogălniceanu, care găzduiește trupe americane.
Moldova, o linie roșie. Ucraina, o limită strategică
„România poate sprijini Moldova în caz de agresiune. Realist vorbind, nu poate face asta pentru o altă țară, fie ea Ucraina sau alta, dar pentru Moldova are această capacitate”, a declarat Ponta, marcând o delimitare clară în strategia de securitate regională.
Totodată, a precizat că politica sa externă în cadrul UE și NATO se va concentra pe sprijinirea integrării europene a Moldovei și Balcanilor de Vest, consolidarea parteneriatelor strategice cu Polonia și Turcia – principalele puteri militare ale regiunii Mării Negre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.