”Înainte de toate, consecințele economice vor fi determinate de amploarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirului adoptate de fiecare țară în parte. Pe de altă parte, efectele vor depinde de vulnerabilitățile economice structurale ale fiecarui stat în fața epidemiei”, scriu analiștii într-o notă analitică.
În opinia lor, așa numitele state periferice, aceleași care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei datoriilor de la sfârșitul anului 2010, vezi Spania, Grecia, Portugalia sau Italia, sunt și acum cele mai vulnerabile, în timp ce Germania și Franța ”rămân cel mai bine plasate pentru a rezista șocului economic”.
Citește și Prăpăd e puțin spus! Acțiunile europene au revenit la valorile din 2012
Experții explică faptul că respectivele țări, așa numite periferice, ”dispun de cea mai mică marjă de manevră politică pentru a reacționa și sunt într-o poziție ciclică mai slabă”. Acest lucru subliniază necesitatea unei coordonări a politicilor europene pentru a garanta că aceste state nu vor deveni și mai vulnerabile în urma pierderilor economice provocate de covid-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.