Viața la bloc. Cine și de ce plătește reparațiile acoperișului

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
LUcrurile sunt simple din puctul de vedere al legii / Foto: Unsplash
LUcrurile sunt simple din puctul de vedere al legii / Foto: Unsplash

Începând de azi, DCBusiness vă stă la dispoziție cu informații pe tema ”VIAȚA LA BLOC”. Ne puteți scrie la adresa de e-mail: [email protected] despre problemele pe care le întâmpinați în legătură cu facturile, reparațiile din bloc, relații cu administratorul / președintele asociației sau orice alte informații pe acest subiect.

Totodată, vom publica de două ori pe săptămână articole cu tema ”Viata la bloc”.

Activitatea asociațiilor de proprietari este reglmentată de o lege care a intrat în vigoare în 2018 și care a adus mai multe modificări și clarificări la vechea lege.

Probabil că între veșnicele probleme într-o astfel de asociație sunt reparațiile care sunt necesare în spații comune precum ascensorul sau acoperișul ori terasa blocului.

Activitatea asociațiilor de proprietari este reglementată de o lege care a intrat în vigoare în 2018 și care a adus mai multe modificări și clarificări la vechea lege.

Legea 196/2018 reglementează la ora actuală înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Cum spuneam și mai sus această lege a clarificat o serie de aspecte legate de utilizarea, modificarea și întreținerea locuinței, dar și regulile ce trebuie respectate în cadrul blocurilor sau modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari.

Însă, în ceea ce privește exploatarea, reparația și întreținerea proprietății comune nu s-a modificat nimic ceea ce înseamnă că repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc.

Citește și: Viața la bloc. Instalarea camerelor VIDEO. Obligațiile asociațiilor

Legea 196/2018 stabilește că “administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”. 

Astfel, potrivit legislației în vigoare, “proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”. Fondul de reparații se utilizează numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

Ce înseamnă părți comune

Conform legii, părțile comune sunt: locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, liftul, interfonul, dar și fațadele, acoperișul sau terasele.

În concluzie, pentru lucrările de reparare a terasei blocului vor plăti toți proprietarii de locuințe din respectivul bloc, fără să se țină seama de etajul la care locuiesc aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0179
Zi precendentă 4.5116
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 378347.78RON
1 ETH = 8209.40RON
1 LTC = 380.12RON
1 XRP = 9.67RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel