În nota justificativă, autorul proiectului, deputatul UDMR Marton Arpad, precizează că, ”în actuala reglementare, pentru plata cheituielilor legate de folosirea energiei electrice pentru funcționarea ascensorului, se ia in considerare numărul persoanelor care locuiesc în apartamentul respectiv, iar pentru plata legată de întreținerea acestora se ia în considerare suprafața apartamentului”.
Prin urmare, apreciază politicianul, dacă în cazul utilizării liftului se aplică plata în funcție de numărul celor care apelează la ascensor, același principiu ar trebui să funcționeze și când vine vorba de cheltuielile impuse de întreținerea acestui mijloc de deplasare.
De menționat că, potrivit reglementărilor în vigoare, cheltuielile aferente folosirii ascensorului sunt împărțite astfel:
- pentru plata energiei electrice necesare funcționării liftului se ia în considerare numărul de persoane care locuiesc în apartament;
- pentru plata întreținerii liftului se ia în considerare suprafața apartamentului.
Citește și Viața la bloc. Alte reguli privind amenajarea apartamentelor
În acest context, merită menționat că Asociația de proprietari are dreptul, potrivit Avocatnet, să înscrie ipotecă pe apartamentele celor care înregistrează restanțe la achitarea cheltuielilor blocului. Așadar, dacă au trecut două luni de la data scadentă, asociația poate da proprietarul în judecată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.