În primul rând, amenda este apanajul statului, o sancțiune pe care o poate impune numai prin organele sale. Există amenzi penale și amenzi contravenționale. E adevărat, Legea asociațiile de proprietari (nr.26/2018) prevede amenzi, dar care sunt aplicate de nimeni altcineva decât de agenții constatatori. Mai există, de asemenea, și legea nr. 61/1991 privind tulburarea liniștii publice.
În al doilea rând, asociațiile de bloc nu pot strânge de la asociași și alți locatari decât sumele strict prevăzute de lege (vezi întreținere, cheltuielile comune, etc), printre care amenzile nu se regăsesc.
Citește și Administratori de bloc. Vor avea loc schimbări importante
Cu alte cuvinte, chiar dacă toată lumea din asociația ar vota pentru instituirea unor astfel de amenzi, cel sancționt nu poate fi obligat să le plătească, deoarece asociația nu are forța de constrângere a statului. Prin urmare, proprietarul amendat poate să conteste oricând acea sumă, care nu se încadrează, în mod evident, în niciuna dintre tipurile de cheltuieli ce trebuie plătite lunar, conform Legii asociațiilor de proprietari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.