Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut marți la 5,07%, de la 5,01% luni. La începutul anului indicele era 3,02%.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,21% de la 5,13% luni, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,27% în creştere de la 5,19% în ziua anterioară.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală, transmite Mediafax.
Citeşte şi: Trece euro, în 2022, pragul de 5 lei? Răspunsul lui Adrian Vasilescu (BNR): Chestiuni foarte SENSIBILE
Va trece, anul acesta, euro de pragul de 5 lei? Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a răspuns, în exclusivitate pentru DC Business, la această întrebare.
În fiecare an întrebarea pe care şi-o pun atât analiştii economici cât şi cetăţenii este dacă euro va trece pragul de 5 lei. I-am adresat şi lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, această întrebare. Iată răspunsul oferit de către acesta.
"Eu nu pot să răspund nici cu 'da', nici cu 'nu' la această întrebare, pentru că sunt câteva puncte nevralgice în activitatea oricărei bănci centrale, de la FED-ul din America şi până la Banca Japoniei, care nu se discută. De pildă, niciodată Banca Naţională a României şi nicio altă bancă centrală din lume nu va răspunde ce se întâmplă cu dobânda sau cu cursul, pentru că acestea sunt chestiuni foarte sensibile care influenţează piaţa, atâta vreme cât Banca Naţională a României poate să intervină pe piaţă şi să schimbe nişte lucruri atunci când este obligată prin lege să o facă.
De pildă, Banca Centrală este obligată să intervină pe piaţă atunci când leul se apreciază prea mult sau atunci când se depreciază prea mult", a subliniat Adrian Vasilescu. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.