Parlamentul Greciei a adoptat miercuri o lege care crește taxele pentru închirierile pe termen scurt și cazarea la hotel, introducând totodată o taxă pentru turiștii de pe navele de croazieră. Măsura are scopul de a acoperi costurile tot mai mari ale dezastrelor naturale, care afectează economia țării, potrivit Reuters.
Schimbările climatice au adus Greciei un val tot mai frecvent de fenomene extreme, precum inundații, secete și incendii de pădure, punând presiune pe bugetul de stat. Turismul, principala sursă de venit a economiei elene, joacă un rol esențial în acest context, după ce țara a ieșit din criza severă a datoriilor în 2018.
Începând cu 2025, taxa zilnică pentru închirierile pe termen scurt în sezonul turistic aprilie-octombrie va crește de la 1,5 euro la 8 euro, iar în perioada de iarnă va ajunge la 2 euro, comparativ cu 0,5 euro în prezent.
„Ne propunem să colectăm anual 400 de milioane de euro, aproape dublu față de suma strânsă anul trecut,” a declarat un oficial din Ministerul de Finanțe al Greciei.
Taxa zilnică pentru cazarea la hoteluri va crește la până la 15 euro pe timpul verii, în funcție de clasificarea hotelului, iar turiștii care sosesc cu navele de croazieră vor plăti 20 de euro în insule precum Santorini și Mykonos, respectiv 5 euro în alte destinații.
În 2023, autoritățile au alocat 500 de milioane de euro pentru a repara daunele cauzate de furtuna Daniel, care a afectat grav infrastructura rutieră și feroviară, și pentru a sprijini gospodăriile și afacerile afectate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.