Paladiul la vedere, utilizat de producătorii auto în convertizoarele catalitice pentru reducerea emisiilor, a urcat cu 4,1%, la 2.778,48 dolari, în jurul orei 1030 GMT, avansând pentru a patra ședință la cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iunie 2021.
"Închiderea spațiului aerian perturbă exporturile Rusiei", iar achizițiile investitorilor și ale consumatorilor susțin prețurile paladiului, a comentat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Țările occidentale au impus sancțiuni împotriva Rusiei, care reprezintă 40% din producția mondială de paladiu, pentru invazia acesteia în Ucraina.
Citește și Spotify se retrage din Rusia, dar nu pleacă de tot
Piața se află în modul de autopedepsire și încearcă să evite orice are legătură cu petrolul rusesc, cu paladiul rusesc și tot ce este rusesc", a venit în completare Bernard Dahdah, analist la Natixis.
Prețul petrolului a urcat din nou, zguduind piețele, în condițiile în care războiul din Ucraina a declanșat o cursă pentru produsele de bază, care ar putea antrena o nouă criză, a materiilor prime.
Aurul la vedere a crescut cu 0,4%, până la 1.933,14 dolari pe uncie. Contractele futures pe aur din SUA au câștigat 0,6%, la 1.933,20 dolari.
"Este mai puțin probabil ca Fed să majoreze ratele cu 0,5 puncte de bază", ceea ce dă un impuls suplimentar prețului aurului, precum și cererii din cauza războiului din Ucraina, a estimat Dahdah de la Natixis.
Citește și Nebunie pe piețe. Războiul SCUMPEȘTE tot. Grâu, porumbul, gazele, la prețuri RECORD
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat miercuri că banca centrală americană va începe să majoreze ratele dobânzilor "cu prudență" la următoarea ședință din martie, dar că va fi pregătită să acționeze mai agresiv dacă inflația nu se va diminua atât de rapid pe cât se așteaptă.
Deși aurul este considerat o investiție sigură în perioade de incertitudine politică și economică, creșterea ratelor dobânzilor din SUA crește costul de oportunitate al deținerii de lingouri care nu sunt purtătoare de dobândă.
Cu toate acestea, forța dolarului american, rivalul refugiu sigur, a limitat câștigurile aurului. Argintul la vedere a crescut cu 0,4%, la 25,36 dolari pe uncie, în timp ce platina a câștigat 1,7%, la 1.088,93 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.