”Accentuarea stării de sărăcie pentru majoritatea populației României, puterea de cumpărare scade de la o lună la alta, în timp ce inflația va continua să crească. Vârful va fi atins undeva în cursul acestei luni, odată cu o nouă creștere a prețurilor, care, cu siguranță, o vor lua razna”, a spus analistul la Antena3 CNN.
”Toată lumea va miza pe dorința românilor de a pune cât mai multe lucruri pe masa de sărbători, de a cumpăra cadouri, iar comercianții vor scumpi produsele. Ceea ce este foarte grav din punctul meu de vedere este că cele mai mari scumpiri sunt la produsele alimentare de bază și la produsele energetice: gaze, curent electric. Sunt elementele care lovesc undeva la nivelul de patru milioane de români de la o lună la alta și fac ca viața lor să devină din ce în ce mai scumpă.
În ceea ce privește anul 2023, prețurile vor continua să crească anul viitor, deși cu o rată mai temperată, adică nu vom mai vedea scumpiri de 15%-16%, ci de doar 10%, pentru că este un efect de bază și nimic altceva. Astfel încât viața noastră va deveni mai scumpă în 2023. Să ne pregătim pentru acest lucru”, a concluzionat analistul financiar Adrian Negrescu.
Nu s-a făcut un lucru elementar
Comentând, în cadrul unei alte intervenții la postul de televiziune Antena3 CNN, creșterea prețurilor, Adrian Negrescu a declarat că ”este ca o știre la Radio Erevan. Nu cresc pensiile, pentru că, de fapt, ele scad. Pentru că statul ia din toți acești bani pe care românii îi primesc la pensie mai mulți bani decât anul trecut sau acum doi ani de zile. Din păcate, oamenii sunt puși în situația de a trăi din ce în ce mai rău, pentru că statul nu a reușit să facă un lucru elementar: să stopeze inflația. Unde mai ales? La energie, pentru că de acolo vin 60%, dacă nu chiar 70% din aceste creșteri de prețuri. Gazele, alături de energie, au condus la acest val incredibil de scumpiri, o premieră în ultimii 25 de ani.
Atâta timp cât nu se vor lua măsuri concrete pentru a stăvili creșterea prețurilor la energie și, atenție, nu doar pentru persoanele nefavorabile, cu salarii foarte mici. Pentru economie, pentru firme, pentru că degeaba compensăm facturile la energie pentru persoanele fizice și firmele cresc prețurile până la cer, pentru că sunt nevoite din cauza facturilor pe care trebuie să le plătească”, a subliniat Adrian Negrescu.
Produsele care s-au scumpit cel mai mult
În ultimul an, inflaţia s-a dublat. Anul trecut, în luna noiembrie, inflaţia era de 7,8%. În acest an, însă, am asistat la scumpiri record la energie, gaze, carburnați și mâncare.
În acest context, mulţi români au ales branduri mai ieftine sau de tip marcă proprie mai ales în ceea ce privește produsele de uz casnic (77%), gustările și dulciurile (71%), alimentele congelate (70%), lactatele și ouăle (67%) şi 30% dintre români au schimbat magazinul de la care își fac cumpărăturile.
Cum a evoluat rata inflaţiei într-un an: noiembrie 2022 - 16,8%, noiembrie 2021: 7,8%
Ce produse s-au scumpit cel mai mult într-un an, noiembrie 2021 - noiembrie 2022
- Zahăr: + 61,94%
- Cartofi: + 39,59%
- Ulei: + 40,66%
- Margarină: + 33,71%
- Făină: +33,87%
- Mălai: +31,38%
sursa: INS
Serviciile cele mai scumpe faţă de noiembrie 2021
- Gaze: +37,73%
- Energie electrică: +47,19%
- Transport aerian: +23,78%
Citește și Inflația urcă vertiginos după ce alimentele s-au scumpit cu aproape 22%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.