Publicitate
"E începutul vârfului inflației potrivit datelor de la Banca Națională ar urma să fie undeva în luna iunie de 11,28%, deci inflația va continua să crească. Prețurile vor continua să crească pe perioada întregului an 2022. Vom avea inflație de până în 10 procente și în continuare până prin decembrie", a explicat analistul
Ce înseamnă o inflație de 10%
"Anul viitor de asemenea vom avea creșteri de prețuri semnificative, iar abia în luna decembrie 2023 potrivit datelor de la Banca Națională am putea avea o inflație cât de cât acceptabilă, undeva la nivel de 3%. Până atunci scumpiri în lanț, scumpiri care se pun unele peste altele, scumpire la scumpire. Și asta este cea mai mare problemă pentru că, ce înseamnă de fapt o inflație de 10%? Înseamnă că puterea noastră de cumpărare a scăzut cu cel puțin 10%, cel puțin. Spun lucrul ăsta pentru că inflația este privită și este percepută diferit."
Veste BUNĂ pentru românii care dețin credite bancare
"Una este o inflație percepută de pensionari care consumă mai ales produse alimentare de bază, medicamente și utilități, și alta este cei care au 6,7,8 mii de lei pe lună în special angajații din sectorul public. Sunt unele produse care oricum au preț dublu față de cel de anul trecut mai ales în zona alimentelor de bază", a declarat Adrian Negrescu pentru MetropolaTV.
Săptămâna Patimilor Financiare pentru români
"Cu siguranță urmează Săptămâna Patimilor Financiare pentru români în perspectiva Paștelui pentru că cu toții facem cumpărături și vedem că prețurile au crescut semnificativ în magazine. Deci ne va costat cel mai mult această sărbătoare de Paști din ultimii 20 de ani", a spus analistul
Vacanțele românilor
"Legat de vacanțe probabil mulți dintre români în contextul scumpirilor își vor lua adio de la această variantă și vor merge probabil pe city break-uri sau pe două trei zile. Și cam atât. De ce? Pentru că puterea de cumpărare a scăzut puternic în România și nici măcar bugetarii care au salarii cu 40% mai mari decât cei din mediul privat nu o să și mai permită foarte mult. Mai cu seamă că și tarifele de cazare au crescut puternic mai ales în zonele astea de litoral. Chiar și în destinațiile externe."
"S-ar putea să intrăm într-o recesiune"
"Deci va fi din ce în ce mai scump și singurul cuvânt pe care pot să-l spun în momentul de față legat de cum ar trebui să ne comportăm ține de moderație, moderație și de cheltuirea banului pe lucrurile care contează cu adevărat, adică pe alimente, pe utilități și să evităm excesele financiare, mai ales că nu știm ce se anunță în viitor. S-ar putea să intrăm într-o recesiune care să dureze doi ani de zile", a încheiat Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.