Ordonanţa de urgenţă aduce mai multe modificări de ordin fiscal care sunt detaliate în nota de fundamentare a documentului şi pe care le puteţi citi în rândurile de mai jos:
Urmare a acțiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii autorizați, ce înregistrează obligații fiscale neachitate foarte mari, eșalonate sau restructurate, privind respectarea prevederilor art. 345 alin. (3) din Codul fiscal, au fost identificate deplasări de produse accizabile din locurile de recepție fără a avea loc o tranzacție, evitându-se astfel plata accizelor datorate bugetului de stat, organele fiscale neavând posibilitatea verificării stocurilor. Mai mult, plasarea acestora a fost motivată de lipsa spațiului de depozitare în spațiile declarate și autorizate pentru recepția de produse accizbile, însă, în fapt, în aceste spații de recepție nu s-a depozitat nicio cantitate din produsele accizabile. În vederea stopării acestei practici se impune modificarea Codului fiscal astfel încât destinatarul înregistrat care dorește mutarea produselor accizabile din locul de recepție să plătească anticipat accizele aferente. Totodată, pentru aplicarea unui tratament unitar se propune instituirea aceleiași reguli și pentru antrepozitarii autorizați.
Având în vedere introducerea noilor prevederi propuse de la art. 345 alin. (3^1) și (3^3) din proiectul de act normativ, din care rezultă obligația de depozita produsele doar în spațiile autorizate până la plata accizelor, este necesară abrogarea obligației destinatarului înregistrat prevăzută la art. 375 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, respectiv, în cazul în care nu se utilizează opţiunea de livrare directă conform art. 401 alin. (3) din Codul fiscal, de a depozita produsele recepţionate doar în spaţiile declarate şi autorizate pentru recepţia produselor accizabile întrucât nu se mai justifică menținerea acestei prevederi și a sancțiunii aferente de la art. 452 alin. (1) lit. c^1) din Codul fiscal. Corelativ este necesară modificarea prevederilor art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
Se propune introducerea plății anticipate a accizelor în cazul achizițiilor intracomunitare de tutun prelucrat de către destinatarii înregistrați în vederea stopării practicilor incorecte ale unor operatori economici care evită plata accizelor datorate bugetului de stat, similar celor prezentate la pct. 1. Pentru corelarea cu prevederile nou introduse este necesară modificarea corespunzătoare și a prevederilor art. 345 alin. (4) și (5) din Codul fiscal.
În vederea aplicării unui tratament unitar, se propune completarea art. 435 alin. (5) din Codul fiscal, în sensul exceptării de la obligația înregistrării la autoritatea competentă și a destinatarilor certificați pentru locurile declarate pentru recepția produselor accizabile.
Prin proiectul de act normativ se propune modificarea art. 452 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, în sensul introducerii în sfera infracțiunilor și nerespectarea prevederilor propuse la art. 345 alin. (3^1) – (3^3) având în vedere necesitatea aplicării aceluiași tratament privind plata anticipată a accizelor.
Alte măsuri fiscale
Se propune majorarea sumei de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii la nivelul de 300 lei/lună. Măsura se aplică veniturilor din salarii și asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv, cu menținerea condițiilor reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.