Noua propunere de modificare a Ordonanțe de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare a trecut de comisii și urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților.
Noua modificare prevede că mașinile destinate controlului traficului care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziționate vizibil și vor prezența înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere.
Potrivit proiectului, adoptat tacit de Senat, se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive ale Poliției Rutiere.
Autovehiculele pe care sunt instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staționar sau în mișcare.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat de către polițiștii de frontieră. Polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive, mai stipulează proiectul.
Constatarea contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se această în procesul verbal de constatare a contraventiei.
Proiectul mai prevede interzicerea constatării contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză dacă autovehiculele și dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziționate vizibil și nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere.
Șoferii care nu își achită amenzile în termen de 60 de zile ar putea rămâne fără permis
Propunere legislativă în Parlament care îi vizează pe şoferi.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată şi în Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor pentru dezbatere. Camera Deputaţilor este decizională pentru adoptarea acestui noi proiect legislativ.
Proiectul de lege, care vine să modifice Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu modificările şi completările ulterioare (Codul Rutier), arată că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.
"Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv", susțin inițiatorii proiectului de lege. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.