Publicitate
Valentin Ionescu, director general Sectorul Asigurări Reasigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat un proiect privind tarifele RCA.
"Este vorba despre un proiect de limitare prin aceste tarife de referinţă pe care un auditor le calculează. Tocmai ce au fost calculate noile tarife de referinţă, urmează să le publicăm probabil luni pe site-ul autorităţii, iar această limitare se va referi la aceste tarife de referinţă. Venim cu această propunere având în vedere evoluţiile din ultima perioadă pe piaţa RCA şi pentru protecţia populaţiei.
Guvernul sperăm să aprobe cât de repede această hotărâre, chiar săptămâna viitoare. După ce se va publica în Monitorul Oficial va intra în vigoare.
Noi am urmărit foarte atent ce s-a întâmplat după retragerea autorizaţiei companiei City. Ne-am dorit foarte mult ca această piaţă să se aşeze într-un mod ordonat şi, de asemenea, am dorit să nu fie creşteri foarte mari de tarife. Există anumite segmente, atât la persoane fizice cât şi juridice unde au fost creşteri mai mult decât ar fi trebuit să crească, deşi există argumente din partea societăţilor de asigurări pe care le-au luat în calcul.
Nu avem cum să ajungem la tarifele de dinaintea falimentului City Insurance, pentru că tarifele practicate de această companie aveau la bază documente false, bani care nu existau. Tocmai de aceea oamenii statului fac o anchetă. Nu se poate să mai avem tarife ca atunci. Totuşi, având în vedere că tarifele de referinţă sunt calculate în mod independent de către un auditor (...) considerăm că aceste tarife sunt relevante şi trebuie luate în calcul în această limitare pe care noi am propus-o", a declarat Valentin Ionescu, într-o intervenţie la Antena 3.
Citeşte şi: Cum poţi influenţa fără să ştii preţul RCA. Detaliul pe care un şofer din patru nu îl cunoaşte
Potrivit unui studiu, un șofer din patru nu știe că despăgubirile și accidentele influențează costul poliței RCA.
Un șofer din patru din România nu știe că un număr mare de accidente auto și valoarea despăgubirilor influențează costul poliței RCA, este rezultatul unui sondaj realizat de IRES pentru UNSAR.
Rezultatele cercetării sociologice reconfirmă faptul că, în România, frecvența daunelor RCA este una extrem de ridicată. 10% dintre respondenți au spus că au fost implicați anul trecut într-un accident rutier în urma căruia au fost nevoiți să folosească polița RCA a persoanei vinovate pentru a-și acoperi prejudiciile suferite. Cei mai mulți, 68%, au utilizat formularul de constatare amiabilă pentru instrumentarea daunei, în timp ce 29% dintre respondenți au apelat la Poliție.
Sondajul a mai arătat că aproximativ trei din patru șoferi conștientizează faptul că un număr mai mare de accidente auto, precum și valoarea despăgubirilor, influențează costul poliței RCA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.