Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 5,93% pe an, de la 5,92% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor BNR.
Ce înseamnă acest lucru? Sunt două aspecte esențiale. În primul rând, odată cu ascensiunea indicelui ROBOR cresc și ratele românilor care au credite la bănci. În al doilea rând, această evoluție este în avantajul băncilor, ale căror profituri cresc.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,97% pe an, de la 5,96% pe an, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 5,99% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.
Citește și De ce crește ROBOR? Adrian Negrescu: ”Ne dăm singuri foc la casă!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.