HORA propune schimbarea legislației în privința bacșișurilor primitee de personalul din industria HORECA, precum chelneri, cameriste, etc.
În acest sens, se cere evidențierea separată pe bonul fiscal al sumei, sumă care nu ar trebui să fie supusă cotei TVA.
Președintele HORA, Dragoș Petresccu, declara recent că: "Bacsisul nu ar trebui sa se supuna cotei de TVA, pentru ca nu este asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si, ca urmare, bacsisurile oferite de clienti se distribuie angajatilor de catre conducerea operatorului economic".
Citește și: Suedia, transformată într-un uriaș restaurant!
Justificarea adusă ideii de impozitare a bacșișului vine din impozitarea veniturilor din alte surse căreia ar trebui să i se aplice cota de 10%.
"Operatorul economic va evidentia in contabilitate operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati. Ospatarul este obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmand a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor", a mai spus reprezentantul HORA.
Discuția pe tema impozitării bacșișului nu este nouă. Prima oară s-a discutat despre această chestiune în anul 2015, temă care a devenit deja recurentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.