Publicitate
Iată o sinteză a principalelor puncte și modificări propuse
Legea nr. 360/2023 va intra în vigoare în cea mai mare parte a sa începând cu 1 septembrie, cu anumite prevederi care sunt deja în vigoare din ianuarie.
Un aspect important este valorificarea veniturilor brute și stagiul de cotizare. Proiectul detaliază modul în care românii pot accesa diferite tipuri de pensii, includând informații despre valorificarea veniturilor brute și stagiul de cotizare.
Proiectul clarifică și mecanismele de dovedire a veniturilor în cazul în care înregistrările caselor teritoriale de pensii sunt incomplete sau lipsesc.
Transferul contractului de asigurare socială. Se introduce posibilitatea transferului contractului de asigurare socială în caz de schimbare a domiciliului sau reședinței, asigurând continuitatea prestațiilor sociale.
Se face o distincție clară între perioadele contributive și necontributive, ambele fiind valorificate în stabilirea prestațiilor de asigurări sociale, cu condiția ca persoana să fi fost asigurată în sistemul public și să aibă stagiu de cotizare contributiv.
Egalizarea vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei. Proiectul propune un proces eșalonat până în 2035 pentru egalizarea vârstelor standard de pensionare între sexe.
Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Se detaliază drepturile pentru femeile care au avut responsabilități în creșterea copiilor.
Pensionarea anticipată -pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare, există posibilitatea pensionării anticipate, cu respectarea unor condiții bine definite.
Se introduce conceptul de puncte de stabilitate, oferind stimulente pentru cei care aleg să-și prelungească activitatea profesională peste durata standard de cotizare.
Recalcularea dosarelor cu sporuri nevalorificate. În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi, se va realiza recalcularea din oficiu a tuturor dosarelor ce conțin adeverințe cu sporuri nevalorificate anterior, în conformitate cu vechile reglementări.
Proiectul de hotărâre va înlocui, la data intrării sale în vigoare, Hotărârea Guvernului nr. 257/2011.
Proiectul va fi supus dezbaterii publice și poate suferi modificări în funcție de feedback-ul primit în procesul legislativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.