Săptămâna trecută, fluxurile scăzute spre Europa şi inversarea fluxurilor la gazoductul Yamal-Europe, ceea ce înseamnă că gazele au fost direcţionate spre est, în Polonia, în loc de Germania, spre vest, au dus la creşterea preţurilor energiei pentru industrie şi consumatori.
Dar, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat Gazprom să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia, Moscova a început luni seara să pompeze din nou gaze către Germania.
Marţi, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea preţului gazelor în regiune, deşi analiştii apreciază că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa şi pentru ca preţul gazelor să scadă semnificativ.
Fluxurile de intrare către Germania la Mallnow, prin gazoductul Yamal-Europe, au urcat miercuri la 12.469.613 kilowaţi-oră (kWh), de la 9.825.008 marţi, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade.
Citește și Facturile la curent au crescut cu 23,51%, uleiul s-a scumpit cu 26,29%
Deşi fluxurile de gaze la Mallnow înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimele săptămâni, ele rămân "mult" sub nivelul din septembrie, susţin analiştii de la Refinitiv.
Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au scăzut miercuri cu 8%, la 64,35 euro per MWh, cel mai redus nivel din ultimele opt zile.
O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.