Mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie va fi prelungit. Conform proiectului de OUG lansat, vineri, în dezbatere la Ministerul Muncii, completarea stagiului de cotizare la pensia pentru limită de vârstă se va efectua până în 31 decembrie 2024. Odată ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial, prelungirea mecansimului va deveni oficială.
”Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 28 septembrie 2020, se modifică după cum urmează:
1. La articolul II, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. II - (1) Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adiţional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2."
2. La articolul V, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. V - (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.
(3) În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.", se arată în proiectul de act normativ.
După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care a introdus acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii ar trebui să se aplice doar până la 1 septembrie 2023, iar ulterior, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), doar că aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou. Așadar, Guvernul urmează să prelungească termenul mecanismului actual.
Conform proiectului de OUG pus azi în dezbatere la Ministerul Muncii, completarea stagiului de cotizare la pensia pentru limită de vârstă se va putea face până în 31 decembrie 2024. Odată ce ordonanța e adoptată și publicată în Monitorul Oficial, prelungirea mecansimului va deveni oficială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.