Potrivit unui comunicat al UTCN, costurile de concepție și fabricare ale prototip de ventilator au fost suportate de universitate.
„O echipă de specialiști din cadrul Facultății de Construcții de Mașini a UTCN a realizat un prototip de ventilator mecanic de urgență prin tehnologia 3D printing, destinat strict pentru situații de urgențǎ, cum este cazul pandemiei cauzatǎ de virusul COVID-19. Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consecrate, ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de aceastǎ crizǎ majorǎ. Costurile de concepție și fabricare ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de cǎtre UTCN”, se arată în comunicat.
Decanul Facultății de Construcții de Mașini, Nicolae Bâlc, coordonatorul echipei, a subliniat, în comunicat, că ideea a pornit de la nevoia de a susține sistemul medical în cazul pandemiei de coronavirus, moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive din spitalele din România.
„La recomandarea rectorului UTCN, Vasile Țopa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetǎrii, am fost sunați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați sǎ demarǎm proiectul”, a spus Bâlc.
Citește și: Marea necunoscută legată de imunitatea la Covid-19. Ce spun epidemiologii
Acesta a explicat că ventilatorul mecanic de urgențǎ, botezat „V_Ro_Covid” se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț, și are o acționare mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.
„Aparatul a fost testat și, în prezent, se pot controla și regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație, cum sunt frecvența respirațiilor, volumul de aer pompat în plǎmâni dar și raportul dintre timpii de inspirație/ expirație”, a precizat Nicolae Bâlc.
Decanul Facultății de Construcții de Mașini a mai spus că prototipul are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru.
Ventilatorul are, de asemenea, programatǎ și o alarmǎ audio.
Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele UTCN, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.
Nicolae Bâlc a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipa sa a lucrat 3 săptămâni la proiectul prototipului, acesta estimând un cost de 1.500 de euro al ventilatorului în fabricația de serie.
Reprezentanții UTCN au menționat că, în această etapă, este necesarǎ o evaluare a ventilatorului și derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎți prototipul și a-i crește funcționalitatea, prin adǎugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului.
„Se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expirație, umidificator al aerului. Toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea și în colaborare cu medicii ATI”, au spus aceștia.
Dezvoltǎrile ulterioare și fabricația de serie dupǎ omologarea ventilatorului se vor putea realiza fie în cadrul UTCN, fie pot fi transferate cǎtre o firmǎ industrialǎ, reprezentanții universității asigurând coordonarea de pregǎtire a fabricației de serie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.