UE a anunțat lansarea mult așteptatului său sistem visa waiver, ETIAS, care va intra în vigoare în mai 2023. Deși ETIAS nu este același lucru cu o viză (este mai rapid, se face online și nu necesită informații biometrice) există totuși o procedură și o taxă pentru obținerea acesteia. ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fusese programat anterior pentru un debut la sfârșitul anului 2022.
Călătorii din UE sunt scutiți și au libertate de mișcare în interiorul blocului comunitar, permițându-le să petreacă atât timp cât doresc în multe țări. Rezidenții UE vor fi, de asemenea, scutiți de la plata acestei taxe. Dar pentru toți ceilalți care intră în Uniunea Europeană dintr-o țară care anterior nu avea nevoie de viză, ETIAS va fi obligatoriu. Mișcarea afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, aă cărei locuitori care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit. Nimic nu se schimbă pentru cei care anterior aveau nevoie de viză pentru a intra în UE, scrie CNN.
Procedura de aplicarea va dura în mediu 10-15 minute, promit autoritățile europene. Informațiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE și ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizația de călătorie. Dacă nu sunt identificate riscuri sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizația de călătorie va fi eliberată în mod automat și rapid.
În cazul în care se vor identifica neconformități sau anumiți factori de risc cererea va fi prelucrată manual de către unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil, ceea ce poate dura de la 4-14 zile.
Odată eliberată, autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii.
Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile este măsură întreprinsă de Consiliul Uniunii Europene și are drept scop sporirea gradului de securizare a frontierelor UE, prevenirea imigrației ilegale și identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.
Costul taxei: 7 EUR pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Nu este clar încă dacă restul categoriilor de vârstă vor beneficia de o taxă redusă sau vor putea intra gratuit în spaţiul comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.