Coroborând dispozițiile din Codul muncii cu cele din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, putem observa că activitatea de zilier nu reprezintă vechime în muncă.
Potrivit Avocatnet, nici actul normativ care reglementează activitatea de zilier - Legea nr. 52/2011, nu are vreo prevedere în sensul asimilării vechimii în muncă.
Totuși, persoanele care prestează munca cu ziua sunt înscrise în Registrul zilierilor, ceea ce face ca din suma primită de zilier să fie oprit impozitul pe venit de 10% şi contribuţia de asigurări sociale (CAS 25%), ce îi va conferi acestuia calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, iar sumele cu care s-a cotizat vor fi calculate la pensie.
Activitatea de zilier nu îi conferă acestuia calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate şi nici nu îi dă posibilitatea de a primi concedii medicale pentru accidentele de muncă sau boli profesionale. Pentru a avea acces gratuit în spitalele de stat, zilierul se poate asigura opţional la sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice la ANAF şi plata contribuţiilor aferente, ulterior, încheind un contract cu casa judeţeană de asigurări de sănătate de care aparţine.
Activitatea de zilier nu reprezintă vechime în muncă, însă o parte din veniturile primite se vor duce către pensia de stat și se vor lua în calcul la stabilirea pensiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.