Pentru ca românii care au muncit ca PFA-uri să poată beneficia de această măsură reparatorie mai este nevoie doar de promulgarea legii de către preşedinte.
"Iniţiativa legislativă a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, în momentul când a dorit candideze pentru un post din Primăria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv că nu a putut să-şi demonstreze vechimea în specialitatea studiilor. Sunt mii şi mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine să facă dreptate persoanelor care au activat şi activează sub forma de persoană fizică autorizată. De acum înainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscută munca prestată şi vor putea beneficia de drepturile cuvenite, după ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de stat", declară deputatul USR Beniamin Todosiu.
Citeşte şi: Capcană cu amânarea ratelor. Adrian Vasilescu (BNR): Cine ia această decizie, să ţină cont de un lucru foarte important!
"Cred cu tărie că acest proiect va veni în sprijinul cetăţenilor, al plătitorilor de taxe şi impozite, indiferent de forma în care aleg să-şi desfăşoare activitatea. Această propunere legislativă vine să repare o nedreptate făcută persoanelor fizice autorizate, a căror activitate economică nu este considerată vechime în muncă şi în specialitatea desfăşurată. Iar mai departe asistăm la o discriminare în ceea ce priveşte concursurile organizate de stat. Reparăm această nedreptate, cu atât mai mult cu cât PFA-urile cotizează la sistemul public de sănătate şi de pensii la fel ca ceilalţi contribuabili", declară şi senatorul USR Andrei Postică.
Proiectul USR completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Concret, va fi considerată vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.
USR face un apel către toate partidele parlamentare să dea un vot favorabil şi pe proiectul USR care reglementează vechimea în muncă şi vechimea în specialitate pentru medicii de familie. Proiectul, parte din pachetul de sprijin pentru munca independentă, se află în dezbaterea Senatului şi, odată adoptat, va veni în sprijinul medicilor de la cele 10.652 de cabinete independente de medicină de familie, celor peste 10.000 de cabinete medicale independente de specialitate şi celor 15.650 cabinete stomatologice independente existente în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.