Vaticanul a anunțat crearea unui comitet de investiții și numirea membrilor acestuia. Informația a fost furnizată de biroul de biroul de presă al Sfântului Scaun. Vaticanul este sediul celei mai înalte autorități spirituale a Bisericii Romano-Catolice. Cel mai mic stat recunoscut oficial din lume este situat în interiorul Romei și se învecinează pe toate laturile sale cu Italia. Moneda oficială a statului este euro.
Membrii Comitetului de investiții al Vaticanului au fost numiți pentru un mandat de cinci ani. Aceștia vor trebui să se asigure că investițiile în acțiuni ale Sfântului Scaun sunt etice și îndeplinesc criteriile de rentabilitate, adecvare și moderare a riscului.
Cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefect al dicasterului pentru laici, familie și viață, a fost numit șef al comitetului de investiții al Vaticanului. Comitetul a inclus, de asemenea, patru experți financiari independenți - fondatorul și directorul executiv al RegHedge, Jean-Pierre Casey (Marea Britanie), directorul general al Union Investment Privatfonds, Giovanni Christian Michael Guy (Germania), managerul de portofoliu al Skagen Funds, David Harris (Norvegia) și directorul de investiții al Boston College, John J. Zone (o universitate catolică din SUA).
Crearea unui comitet de etică a investițiilor a fost impusă de noua constituție a Vaticanului, Praedicate Evangelium, care a intrat în vigoare în urmă cu două zile.
Finanțele Bisericii Romano-Catolice, ale ordinelor sale religioase, ale organizațiilor caritabile și ale angajaților Vaticanului sunt gestionate de banca oficială a Vaticanului (banca Bisericii Romano-Catolice), Institutul pentru Afaceri Religioase (Istituto per le Opere di Religione - IOR). În 2021, IOR a obținut un profit net de 18,1 milioane de euro, conform standardelor internaționale de contabilitate. Marja netă de dobândă a organizației a crescut cu 15%, veniturile nete din comisioane cu 22%, iar activele administrate cu 4%.
Citește și Comisia Europeană a propus un buget anual al UE pe 2023. Care sunt prioritățile
O nouă Constituție
Această schimbare face parte din noua Constituție a Vaticanului, modificări aşteptate de mai multă vreme. Un consiliu special a lucrat timp de mai mulţi ani la redactarea acestui document.
Noua Constituţie de la Vatican înlocuieşte ordinul apostolic "Pastor Bonus" emis de fostul papă Ioan Paul al II-lea în 1988 şi care a rămas în vigoare până duminică. Papa Francisc a reorganizat totodată consiliile, congregaţiile şi dicasterele, unificând totodată denumirile acestora. Toate vor intra de acum în categoria dicasterelor.
Cel mai important este Dicasterul pentru Evanghelizare, prezidat chiar de papa Francisc şi care ilustrează dorinţa suveranului pontif de a pune un accent mai mare pe propovăduirea credinţei. De asemenea, liderul de la Vatican a ridicat la rang de dicaster Biroul Milosteniei Papale, care acordă sprijin persoanelor aflate în situaţii materiale precare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.