Vasile Bănescu și Francisc Doboș, despre vaccinare: Un lucru rațional

Matei Ion |
Data publicării:
SONDAJ. Pentru a se simţi mai în siguranţă în cazul întoarcerii la birou, angajaţii consideră că este de datoria angajatorilor să faciliteze vaccinarea anti-Covid a echipei (27%).
SONDAJ. Pentru a se simţi mai în siguranţă în cazul întoarcerii la birou, angajaţii consideră că este de datoria angajatorilor să faciliteze vaccinarea anti-Covid a echipei (27%).

A te vaccina e un act de elementar bun simț dacă te-ai informat, spune Vasile Bănescu. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei vorbește despre o greșeală din campanie, dar și despre o afirmație care l-a „cutremurat”. Preotul catolic Francisc Doboș adaugă că s-a vaccinat și dă exemplul Sfântului Scaun.

Invitați la Digi24, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, și preotul romano-catolic Francisc Doboș au vorbit despre vaccin.

Vasile Bănescu a fost întrebat, în contextul soluției prezentate de autorități, respectiv că nu putem reveni la viața normală decât dacă ne vaccinăm, dacă există vreo altă cale decât vaccinarea pentru a ne recăpăta viețile.

„Doar atât: mai există calea naturală a contaminării și imunizării prin îmbolnăvire. Nimeni însă nu cred că optează în mod rațional pentru asta. În paralel cu acest aspect funcționează și acea teamă de niște vaccinuri apărute foarte repede, o teamă care s-a instalat în mintea multor oameni care, firește, nu au făcut nici efortul să se informeze din surse înalte - nu au acces la ele o mare majoritate, e limpede -. Acest lucru cred că a contribuit la întreținerea unei rezerve pe care poate prea mulți și-au luat-o față de problema vaccinului”, a răspuns Vasile Bănescu.

În completare, preotul catolic Francisc Doboș a spus: „Eu m-am vaccinat. Nu pot să dau mărturie decât despre ceea ce fac. Noi nu predicăm un vaccin, noi Îl predicăm pe Cristos, mort și înviat. Cristos mort și înviat în viețile noastre. În acest an de frică nu putem să nu citim Sfânta Scriptură, misterul morții și Învierii lui Cristos în afara istoriei noastre acum, pentru că acum trebuie să Se întrupeze. Eu nu pot să dau altă mărturie decât cea a Bisericii catolice - împreună cu biserica ortodoxă -, dar aici fac apel la exemplul Sfântului Părinte. Evident că pentru mulți erau probleme care se ridicau referitor la moralitatea vaccinurilor: cum sunt ele făcute. Aici comisiile de bioetică ale Sfântului Scaun ne-au asigurat că nu sunt probleme de ordin moral în a ne vaccina. Nu predicăm un vaccin, dar predicăm această apropiere de Cristos, adică Învierea Lui din morți în viața noastră. Să nu mai trăim cuprinși de frică, de frica pandemiei, care să ne învrăjbească, să ne pună pe unii împotriva celorlalți, pentru că ce am văzut în ultima perioadă, această învrăjbire foarte mare care nu duce la bună înțelegere. Nu am nimic cu cei care nu vor să se vaccineze”.

În ce privește poziția oficială a Patriarhiei în privința vaccinării, Vasile Bănescu spune că atunci când vorbim despre un vaccin, mai ales în pandemie, vorbim despre „un lucru absolut elementar”: „De aceea, a te vaccina nu este un act de eroism, e un act de elementar bun simț dacă te informezi și afli niște lucruri de la niște specialiști în legătură cu acest vaccin. Biserica ortodoxă a fost permanent favorabilă actului de vaccinare, chiar și înainte de pandemie. Vaccinarea este un reper de aur în istoria medicinei”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române afirmă că, dincolo de acest aspect, s-a creat o discuție a implicării cultelor religioase în campania de vaccinare: „Aici mi s-a părut că există un deficit de comunicare din partea celor care au solicitat, aș spune, sprijinul cultelor religioase, pentru că oamenii înțeleg prin asta un semn de invitare la supunerea cultelor religioase unei presiuni din partea statului care apelează la ele pentru a promova niște vaccinuri, ori lucrurile nu stau așa. Una este campania de vaccinare în care nu au onoarea și căderea să se implice decât oameni care chiar au ceva de spus pe tema vaccinului și a conținutului actului de vaccinare și alta este un act elementar necesar, aș spune salvator, de informare, în care se pot implica reprezentanți ai cultelor invitând la informare, pentru că informarea reală contracarează dezastrul posibil al unei dezinformări. Așadar biserica nu are cum să fie implicată într-o campanie de vaccinare, ci în promovarea unui act de informare”.

Întrebat dacă recomandă ca la sfârșitul slujbelor preoții să îi îndemne pe enoriași să se vaccineze, Vasile Bănescu răspunde că nu crede că mesajul poate fi formulat astfel: „Unii pot să o facă și nimeni nu le spune nimic. Cred că ar trebui să spunem că este absolut necesar să ne informăm din surse creditate de specialiști. Cred că ar trebui ca un preot să spună <iubiți credincioși, informați-vă, vorbiți cât mai mult cu medicul de familie>, pentru că informația care are credibilitate în fața unui om nu va fi informația lipsită de consistență venită din partea unui cleric. Dacă credinciosul îl întreabă pe preot preotul nu va ști să răspundă până la capăt în legătură cu lucruri de amănunt, dar invitarea la informare cred că e salvatoare”.

„Aveam în minte un joc nefericit total de cuvinte pe care îl fac unii, declarați zgomotos antivacciniști, din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta să știți că realmente m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, ci pentru că e comparat trupul și sângele lui Cristos cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșeală profund, dar comit, fără să își dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva. Vreau să spun prin asta că se confundă planurile cu un preț nefiresc și dureros. Sfera credinței și sfera rațiunii, deși nu sunt în adversitate, sunt sfere diferite. Am vrut să menționez asta pentru că mi se pare că un astfel de mesaj i-a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc între oamenii credincioși și oamenii din sfera științifică. Acest conflict este fals și închid prin a spune că acest conflict este ireductibil doar când e vorba de două credințe încremenite”, adaugă Bănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9742
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9731
USD
Azi 4.8491
Diferența -0.0243
Zi precendentă 4.8734
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9742 RON
USD flag1 USD = 4.8491 RON
GBP flag1 GBP = 5.9080 RON
CHF flag1 CHF = 5.2925 RON
AUD flag1 AUD = 3.0006 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.3719 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4251 RON
SEK flag1 SEK = 0.4322 RON
XAU flag1 XAU = 415.7350 RON
Monede Crypto
1 BTC = 468663.09RON
1 ETH = 15679.95RON
1 LTC = 496.35RON
1 XRP = 12.95RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17069.800.54%
BET-BK3202.910.86%
BET-EF928.060.60%
BET-FI63005.660.30%
BET-NG1231.740.82%
BET-TR37641.750.54%
BET-TRN36587.710.54%
BET-XT1474.430.58%
BET-XT-TR3196.190.58%
BET-XT-TRN3113.290.58%
BETAeRO884.36-0.78%
BETPlus2522.830.50%
RTL37985.220.55%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel