În expunerea de motive se precizează că propunerea legislativă ”vine să elimine o discriminare existentă cu privire la militarii rezerviști în raport cu militarii aflați în prezent în activitate” și ”va conduce la egalitate de tratament între cei în activitate și cei trecuți deja în rezervă, dar care au lucrat în aceleași condiții precum cei aflați în prezent în activitate”.
Cu alte cuvinte, documentul prevede ca de reducere vârstei de pensionare să poată beneficia inclusiv soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.
Citește și Pensiile militarilor. Ce este indicele de corecție. Cum se aplică
De asemenea, acest drept va fi acordat militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special, ”trecuți în rezervă ori care au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ori nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”.
Trebuie precizat că pentru a putea ieși mai devreme la pensie, militarii și polițiștii vor trebui să îndeplinească și condiția unei vechimi minime. Mai exact, aceștia vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare doar dacă au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.