În momentul în care începi să fii gospodar cu banii tăi se întâmplă ceva magic. Vei fi focusat pe acea informație, o vei căuta, vei deveni expert. Și este bine pentru tine. Ca pentru sănătate, spre exemplu”, a declarat profesorul Adrian Mitroi, întrebat fiind cum trebuie să ne pregătim pentru pensie.
Ceva se modifică în mintea noastră
”Din prima zi de muncă”, a adăugat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu. Ce vreau să spun, a continua el, ”este că din clipa în care devenim conștienții de banii pe care trebuie să îi gestionăm inclusiv cu gândul la viitor, ”ceva se modifică în mintea noastră. Și nu pentru pensie neapărat. Dar din momentul în care faci acest contruct al tău, faci edificarea averii tale individuale, devii foarte interesat ca portofoliul tău să fie robust, să reziste la inflație, la crize economice, la pierdere de job, la dezastre personale. Se pot întâmpla o mulțime de lucruri. Și atunci vei învăța, vei deprinde, ai 45 de ani să construiești acest lucru”, a explicat profesorul Mitroi.
Pilon al educației esențiale
Într-o lume în care aproape totul se reduce la bani, fie că este nevoie pentru dezvoltarea ta profesională, fie că este vorba despre realizarea unei familii, ”eu aș vrea ca materia de Finanțe comportamentale să fie predată de mic. Este important să se pună accent pe factorul uman, banul și viziunea pe termen lung. Pentru că ne schimbăm și ne schimbăm în rău, devenim superficiali”, a apreciat Adrian Mitroi.
”Cine plătește prețul indolenței noastre? Copiii. De aceea trebuie să începi cât mai repede să te pregătești. Nu neapărat pentru pensie, ci pentru tine, pentru că numai așa vei deveni mai bun, mai interesat, mai antrenat în acest subiect, vei învăța lucruri noi și este unul dintre cele cinci-șase piloane de educație esențială pentru binele tău”, a subliniat profesorul Mitroi.
Este un concept din secolul trecut
În ce-i privește pe seniori, pensionarea nu înseamnă, în opinia lui, retragerea definitivă din activitate. Iar prima soluție este, potrivit spuselor sale, aceea de a ”le face loc pentru a lucra până la 70-77 de ani. Sunt bineveniți dacă vor, au energie, au pricepere. Eu nu înțeleg de unde prostiuța asta. Nici vorbă! 65 de ani este o chetie europeană. Este un concept din secolul trecut. Sunt unii, probabil, care au motivele lor să iasă la pensie. Dar omul care este atent cu sănătatea lui, mai ales femeile, sunt în formă la 60-65 de ani”, este de părere profesorul Mitroi.
Ce meserie frumoasă!
”Și ca bunic ești nemaipomenit. Foarte multă valoare adăugată în societate. Ca bunic. Ce meserie frumoasă este să fii bunic, să ai grijă de prunci, îi duci, îi aduci, îi duci la doctor, la fotbal, la sport. Și în timpul ăsta mai faci ce te pricepi: repari ceva, zugrăvești, ce te pricepi”, a continuat el.
Mai ales acum, când ai deficit de forță de muncă, a adăugat invitatul din platoul DCNews TV. ”Nu vedeți cine ne face pachetul la fast-food? Asiaticii. Pentru că noi nu avem. Suntem disperați. Așteptați încă doi-trei ani de zile, să vedeți ce dezastru va fi în deficitul de forță de muncă”, a atras atenția Adrian Mitroi.
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.