Concret, semnatarii inițiativei legislative propun ca toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
În expunerea de motive se subliniază că, de o astfel de măsură se bucură, în prezent, doar persoanele care au trăit în zone afectate de populare remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, etc.
În schimb, nu au fost luați în considerare cei care și-au dus existența în orașe și așezări, precum minicipiul Ploiești sau comuna Brazi din județul Prahova, unde poluarea a fost generată de prelucrarea țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, prelucrarea țițeiului parafinos și neparafinos, distilarea țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor.
Citește și Vârsta de pensionare. O veste care va bucura foarte mulţi români
Autorii proiectului vor ca prin demersul lor să fie elimiată această inechitate majoră, astfel încât toate persoanele care au trăit cel puțin 30 de ani în zone poluate din cauza activităților industriale enumerate mai sus să poate ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizate, conform legislației în vigoare. În februarie, această propunere legislativă a fost respinsă de Senat. Nu a primit nici suținerea Guvernului. Acum, se dezbate în Camera Deputaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.