În opinia deputatului, această situație favorizează apariția timpurie a unor boli profesionare în rândul personalului medical, conducând chiar la decese premature. Argumentându-și punctul de vedere, autorul inițiativei legislative evocă studiile realizate în Statele Unite, care au identificat 32 de astfel de factori de risc, printre care stresul, epuizarea, anxietatea, iritabilitatea, depresia, etc.
În 41 de ani de activitate, personalul medico-sanitar este supus la un grad ridicat de uzură fizică și psihică, la care se adaugă programul prelungit prin efectuarea de gărzi în spitalele publice, ore suplimentare obligatorii pentru asigurarea continuității actului medical, se arată în expunerea de motive.
Citește și Vârsta de pensionare. O veste care va bucura foarte mulţi români
Având în vedere cele expuse mai sus, iniațiatorul actului normativ propune ca personalul medico-sanitar să beneficieze de dreptul de pensionare la cerere, fără penalități, la fel ca persoanele încadrate în locuri de muncă în condiții speciale. Se menționează, de asemenea, că personalul medico-sanitar astfel pensionat nu se va putea angaja în unități sanitare publice, ci numai în cele private.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.