Concret, în virtutea respectivei măsuri, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condițiilor de pensionare urma să fie majorat cu 50%, față de 0,5% cât este în prezent. Majorarea ar fi fost, cu adevărat, semnificativă.
“Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, așa scria marți în varianta de proiect a Ordonanței de urgență 94/2021.
Din versiunea definitivă, oficială, a documentului, această măsură a dispărut. Deci, dacă nu e, nu se mai aplică.
Prin această măsură se urmărea motivarea persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și, astfel, să contribuie pe perioade mai lungi la sistemul public de pensii. Acest lucru s-ar fi reflectat, în mod direct, în valoarea pensiei.
Citește și Vârsta de pensionare la medici. Care sunt schimbările
Este posibil ca Guvernul să fi renunțat la această măsură din rațiuni ce țin de impactul asupra bugetului de stat, din moment ce s-a renunțat și la altă măsură inclusă în forma de proiect a OUG 94/2021 - posibilitatea pensionarilor anticipați de a obține concomitent salariu în domeniul privat.
Odată eliminate cele două prevederi, ce rost a mai avut ordonanța în discuție? După cum notează Avocatnet, documentul a prelungit perioada în care angajatorii trebuie să normalizeze condițiile de muncă la joburile încadrate acum la condiții deosebite (până la 1 septembrie 2023), dar și pentru a modifica regulile de acordare a pensiilor în cazul persoanelor cu dizabilități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.