Este vorba, potrivit precizărilor Avocatnet, despre Decizia ICCJ nr. 9/2019, document emis de Completul competent să judece recursul în interesul legii și publicat astăzi în Monitorul Oficial. “ICCJ admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește că (…) activitatea desfășurată în cadrul unităților de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran nu poate fi considerată activitate desfășurată în «unitate minieră» și încadrată în condiții speciale de muncă”, se precizează în document.
Ceea ce înseamnă că aceste persoane nu pot beneficia de facilitățile ce derivă din acestă încadrare, cea mai importantă dintre acestea fiind reducerea vârstei de pensionare. Motivul se regăsește în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform căruia se pot retrage mai devreme din activitate doar "personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă".
Citește și Vârsta de pensionare. Proiect de lege adoptat tacit
În condițiile în care cei ce fac prospecțiuni geologice nu petrec jumătate din timpul de muncă în subteran, nu se poate considera că au condiții speciale de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.