Publicitate
După cum se știe, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii.
Legea care reglementează toate pensiile este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În teorie, aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023. Vom vedea la anul ce se va mai întâmpla, dacă nu cumva se va amâna din nou aplicarea noii legi.
Cine se poate pensiona în 2022
Așadar, cei care îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare de minimum 15 ani (stagiul complet este de 35 de ani), cei care ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. La femei însă diferă vârsta de pensionare. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.
În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți în funcție de perioada anului existând diferențe în funcție de luna nașterii.
Ce bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022
Vâsta de pensionare la bărbați în 2022 | |
Vârsta standard de pensionare împlinită | 65 de ani |
Stagiul minim de cotizare realizat | 15 ani |
Stagiul complet de cotizare realizat | 35 de ani |
După cum se poate observa situația în cazul bărbaților, lucrurile sunt destul de simple astfel că aceștia se pot putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare - cel puțin 15 ani munciți legal.
E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
Pensionarea femeilor în 2022
Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârstă cât și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.
Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.
În perioada în perioada de la începutul anului, ianuarie - martie 2022, au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de 61 de ani și nouă luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și nouă luni.
În perioada în perioada mai-iulie 2022 au putu să iasă la pensie femeile care au împlinit vârsta standard de pensionare de 61 de ani și zece luni, cu stagiul minim de cotizare realizat de 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și zece luni.
În această toamnă în perioada septembrie - noiembrie 2022 vor putea ieși la pensie femeile cu vârsta standard de pensionare împlinită de 61 de ani și 11 luni, stagiul minim de cotizare realizat 15 ani sau stagiul complet de cotizare realizat de 31 de ani și 11 luni
Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.
În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.
Citește și: Pensionare anticipată 2022. Documente necesare și pașii de urmat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.