La ora actuală Legea edicației prevede ca înscrierea în învăţământul primar se poate face doar pentru copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la finalul anului calendaristic, deşi structura anului şcolar nu coincide niciodată cu structura anului calendaristic, anul şcolar desfășurându-se pe perioada a doi ani calendaristici consecutivi.
Camera Deputaților a adoptat un proiect de modificare a Legii educației care prevede ca înscrierea copiilor la clasa zero să nu se mai facă după criteriul împlinirii vârstei de 6 ani, ci după dezvoltarea lor psihosomatică, posibilă după vârsta de 5 ani.
Inițiatorii spun că: „prin reglementarea actuală se creează practic o discriminare între copiii care împlinesc vârsta legală pentru înscriere în învăţământul primar în perioada cuprinsă între 15 septembrie – 31 decembrie şi cei care ar împlini această vârstă ulterior datei de 31 decembrie, respectiv în cursul celui de-al doilea an calendaristic din structura anului şcolar”.
Citește și: Sistemul de notare a elevilor nu va mai fi de la 1 la 10
Noua măsură prevede înscrierea copiilor la solicitarea părinților, chiar dacă împlinesc 6 ani în următoarele 6 luni de la începerea anului școlar. Norma va fi însă opțională, nu obligatorie, singura condiție care trebuie îndeplinită fiind, ca și acum, obţinerea unui rezultat favorabil ca urmare a evaluării dezvoltării psihosomatice.
În modificatea adusă Legii învățământului se prevede că:
”În clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în următoarele 6 luni calendaristice, calculate de la data începerii anului şcolar, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoarei.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.