Ce înseamnă acest lucru. Decontarea directă a RCA oferă posibilitatea victimei unui accident să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător, nu de la cel al vinovatului, poate fi o variantă prin care șoferii să-și repare mai repede mașinile avariate, mai ales în contextul retragerii recente a autorizației de funcționare a companiei de asigurări Euroins, lider de piață pe zona RCA.
Decontarea directă permite șoferilor ca, atunci când sunt implicați într-un accident, să ceară despăgubiri direct de la propriul asigurător și nu de la cel al șoferului vinovat de producerea accidentului.
Achiziția acestui serviciu de decontare directă este opțională, dar firmele de asigurări trebuie să-l treacă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere, dacă decid asta.
Totodată, decontarea directă nu afectează dreptul unui șofer implicat într-un accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a solicita recuperarea prejudiciul produs asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Cu alte cuvinte, șoferul care are și deconare directă RCA poate decide asupra cărui asigurător se adresează pentru a cere despăgubiri în cazul unui accident rutier: celui la care are asigurarea sau celui care îl asigură pe șoferul vinovat.
Decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă, potrivit Legii 132/2017, la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
accidentele auto se produc pe teritoriul României;
vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate ori înregistrate în România;
prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
prejudiciile exclud vătămările corporale.
În ultimii ani, în România falimentele firmelor de asigurare s-au ținut lanț iar o astfel de opțiune, precum cea a decontării directe, este cu atât mai utilă.
Acum doi ani se vorbea despre polițele RCA cu decontare directă obligatorie, dar proiectul de OUG prin care se dorea transformarea serviciului dintr-unul opțional într-unul obligatoriu n-a fost încă adoptat de Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.