Publicitate
O echipă de cercetători niponi sugerează că tulpina Delta, extrem de infecțioasă, a suferit mutații în dispariție în Japonia. La mijlocul lunii august, ţara se confrunta cu un vârf al infecțiilor cu Covid-19, înregistrând peste 23.000 de cazuri noi pe zi. Acum, numărul lor este în jur de 170, decesele atribuite bolii rămânând în mare parte cu o singură cifră în luna noiembrie.
Scăderea a fost atribuită de mulți ratelor ridicate de vaccinare, acceptării publice a măștilor și altor factori, dar unii cercetători spun că scăderea a fost unic semnificativă, în comparație cu alte națiuni cu condiții similare.
Ituro Inoue, genetician la Institutul Național de Genetică, consideră că Japonia a avut norocul de a fi martor la eliminarea tulpinii Delta, care s-ar fi eradicat singură. El a explicat săptămâna aceasta teoria echipei sale, pentru ziarul Japan Times.
Codul rutier se modifică. Va fi un COȘMAR: O avalansă de AMENZI NOI
De mai mult timp, Inoue și colegii săi cercetau mutațiile SARS-CoV-2 și modul în care acestea sunt afectate de proteina nsp14, care este crucială pentru reproducerea virusului. Virușii ARN, precum cel care provoacă Covid-19, tind să aibă o rată de mutație foarte mare, ceea ce îi ajută să se adapteze rapid la schimbările din mediu. Cu toate acestea, acest lucru deschide ușa pentru o așa-numită „catastrofă de eroare”, când mutațiile rele se adună și în cele din urmă duc la dispariția completă a unei tulpini. Proteina nsp14 pare să ofere o formă de corectare a erorilor care ajută genomul virusului să rămână sub pragul „catastrofei erorii”.
În cazul celui de-al cincilea val de Covid-19 din Japonia, varianta Delta nsp14 a eșuat, generând astfel „catastrofa de eroare” şi, implicit, dispariţia tulpinii.
„Am fost literalmente șocați să vedem descoperirile”, a spus cercetătorul, pentru Japan Times. „Varianta Delta din Japonia a fost foarte transmisibilă. Dar, pe măsură ce mutațiile s-au acumulat, credem că în cele din urmă a devenit un virus defect și nu a putut să facă copii ale lui însuși”.
Teoria ar putea fi relevantă pentru tulpina anterioară de SARS, care a fost identificată în 2003, explicându-se astfel de ce nu a provocat o pandemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.