Aceste teste vizează măsurarea "imunităţii colective" a populaţiei israeliene şi identificarea persoanelor cele mai susceptibile de a fi infectate în cazul apariţiei unui nou val de contaminare. "Am început deja (...) şi nu va trece mult timp înainte să putem să identificăm tendinţe interesante", a declarat joi medicul Yair Schindel, un înalt oficial din forţa de intervenţie creată de guvernul israelian pentru a gestiona pandemia de COVID-19.
În paralel, autorităţile locale realizează şi teste pe grupe specifice din "zonele de risc" - mai ales în cartierele cu evrei ultraortodocşi, principalele "incubatoare" al crizei noului coronavirus în Israel - şi în rândul angajaţilor din sectorul medical care au îngrijit persoane contaminate cu noul coronavirus. "Încercăm să aflăm (prin aceste teste) câte dintre aceste persoane au fost expuse la virus şi câte au dezvoltat anticorpi", a subliniat Yair Schindel, cofondator al aMoon, un fond israelian de capital, specializat în start-up-uri din domeniul biomedical.
Chestiunea imunităţii dobândite graţie acestor anticorpi face în continuare subiectul unor dezbateri aprinse, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat la sfârşitul lunii aprilie că nu există "nicio dovadă" că persoanele deja infectate şi vindecate ar fi protejate împotriva unei noi infectări.
Deşi autorităţile israeliene au accelerat în ultimele săptămâni ieşirea ţării din izolare, prin redeschiderea şcolilor, lăcaşurilor de cult, tribunalelor, restaurantelor şi barurilor, pentru a se apropia şi mai mult de momentul revenirii la vechea normalitate, ele se pregătesc totuşi pentru un potenţial "al doilea val" de contaminare la iarnă sau chiar înainte de sosirea anotimpului rece.
În total, Israelul a cumpărat 2,5 milioane de kituri de testare. Testele vor fi efectuate de patru companii de asigurări medicale ce oferă servicii de sănătate pentru întreaga populaţie, cu scopul de a facilita gruparea acestor date epidemiologice, a dezvăluit Yair Schindel.
"Nu am auzit vorbindu-se despre o anchetă epidemiologică naţională atât de importantă până acum" în lume, a adăugat expertul israelian, care a dezvăluit că a discutat în această săptămână pe marginea acestui subiect cu oficiali de la Casa Albă din Washington şi speră că şi alte ţări vor adopta măsuri similare şi vor partaja datele astfel obţinute cu comunitatea internaţională.
Rată de mortalitate scăzută
Potrivit unui studiu al Universităţii din Tel Aviv publicat săptămâna trecută, aproximativ 70% dintre persoanele diagnosticate cu noul coronavirus în Israel au fost infectate cu o tulpină virală provenită din Statele Unite şi 30% din Europa, în principal cu tulpini provenite din Franţa şi Belgia.
Citește și Imunitate la covid-19. Veste extraordinară de la Institutul Pasteur
Israel, o ţară cu o populaţie de aproximativ 9 milioane de locuitori, a recenzat până acum peste 16.800 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv 281 de decese, prezentând însă o rată de mortalitate scăzută (31 la 1 milion de locuitori) în comparaţie cu alte state.
Această rată scăzută se explică mai ales prin măsurile de izolare şi de distanţare fizică adoptate încă de la debutul crizei sanitare şi prin dezvoltarea sectorului de tele-medicină, care a permis autorităţilor medicale să monitorizeze pacienţii în fiecare zi şi de la distanţă, potrivit unor opinii formulate de mai mulţi specialişti contactaţi de AFP.
"Un lucru care este unic şi care a jucat la rândul său un anumit rol este faptul că populaţia israeliană este obişnuită să treacă de la o stare de rutină la o stare de urgenţă. În mod normal, acest lucru nu se întâmplă din cauza unei pandemii, ci din cauza proiectilelor trase asupra noastră", a declarat Yair Schindel, referindu-se la tirurile de rachete lansate din enclava palestiniană Gaza, aflată sub blocadă israeliană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.